Ujhelyi elveszthette mandátumát

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az eddig ismert számok alapján egyelőre úgy tűnik, az MSZP-P csupán egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A baloldali pártok listáján Ujhelyi a második helyet foglalta el.

A Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak Brüsszelben. A magyarnemzet.hu vasárnap esti cikke szerint a Demokratikus Koalíció 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A Momentumnak 9,7 százalékos eredménnyel két mandátuma lehet, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd (6,6 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne az EP-be.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az ATV-n gratulált a DK-nak. Hozzátette: az eredmények azt mutatják, hogy az önkormányzati választáson csak együtt van esélye az ellenzéknek. Az MSZP EP-képviselője arról beszélt: a Fidesz azt találta ki, hogy az ellenzéki pártok egymással foglalkozzanak, így meglehet az 50 százalékuk.

A szocialisták listáját a pártelnök, Tóth Bertalan vezeti, de róla úgy hírlik, hogy nem kívánja felvenni a mandátumát, tehát a helyére a lista második helyezettje, Ujhelyi István léphet.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője azt mondta: a DK áttörése meglepő. Vélhetően az MSZP-Párbeszéd kárára szereztek szavazatokat. Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke legkésőbb hétfőn biztosan bejelenti, hogy ő az ellenzék vezére. Emlékeztetett arra, hogy az őszi önkormányzati választásokra az ellenzék úgy kezdte meg a készülődést, hogy az MSZP az ellenzék vezető pártja. Így a mostani eredmények alapján biztosan újrakezdik tárgyalásokat.

Azt mondta: a Jobbik a nagy vesztese a választásnak. Így ott is biztos újratárgyalják a megállapodást, ahol a Jobbik mögé sorakoztak fel – értékelt az elemző.

Előző sztori

Nézőpont: az ellenzék biztosan újratárgyalja az önkormányzati választás terveit

Következő sztori

Lemondott az LMP elnöksége