Közélet

Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

2019. május 12., vasárnap
Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

Közel háromszázan tüntettek a délkelet-szlovéniai Crnomelj városában a migráció ellen, mert szerintük a kormány és a rendőrség nem tesz eleget az állampolgárok biztonsága érdekében - közölte a szlovén közszolgálati televízió helyszínen tartózkodó tudósítója szombaton.

A tüntetők egy öt pontból álló petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt követelték a kormánytól, hogy állítsa meg az illegális migrációt, védje meg a helyi lakosokat és vagyonukat, küldjön több rendőrt, valamint katonát a határokra, módosítsa a menekültekről szóló törvényt, továbbá állítsa le a tervezett befogadóközpont építését. Bár már korábban is voltak tüntetéseket a Bela Krajina térségben (amelyhez központja Crnomelj), mert a kormány a horvát határhoz közeli őrvidéken szeretne befogadóközpontot építeni, a mostani demonstrációt azonban egy nemrég történt bűncselekmény váltotta ki.

Szerdán illegális határátlépők elraboltak egy szlovén állampolgárt, és autójával Olaszországba szöktek. A 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és megkötözve autójának csomagtartójába zárták. Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból, mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket.A 25 éves marokkói és a két,egyaránt 18 éves algériai migránst az olasz hatóságok átadták Szlovéniának.

Maja Kocjan a civil kezdeményezés képviselője a köztelevíziónak úgy nyilatkoztak: a néhány nappal ezelőtt történt emberrablás csak a jéghegy csúcs, a problémák már régebb óta fennállnak. Más résztvevők azt mondták: elegük van a betörésekből, a nyugtalanságból, gyerekeik már nem mernek a játszótéren vagy a közeli erdőben játszani. A legnagyobb ellenzéki párt, Janez Jansa volt miniszterelnök, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a nemzetbiztonság tanács összehívását követelte az eset után, a kormány azonban ezt elutasította. Arra hivatkozott, hogya határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a testület ülésére. Szakértők szerint hibát követett el a kabinet, hogy ezt nem tette meg. Úgy vélték: Ljubljana most megmutathatta volna, hogy mennyire határozott és elkötelezett abban, hogy fenntartsaa rendet. Azzal, hogy nem tett semmit, a migrációellenes pártoknak kedvezett a közelgő európai parlamenti választásokon - hangoztatták. Marjan Sarec szlovén kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: Szlovénia biztonságos ország, a határok pedig nem nyitottak. Elismerte, hogy felerősödött a migrációs nyomás. Mint fogalmazott: éppen ezért megerősítették a határvédelmet a Horvátországgal közös határszakaszon - ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik -, és a határt védő kerítés meghosszabbítását is tervezik.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.