//

Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel háromszázan tüntettek a délkelet-szlovéniai Crnomelj városában a migráció ellen, mert szerintük a kormány és a rendőrség nem tesz eleget az állampolgárok biztonsága érdekében – közölte a szlovén közszolgálati televízió helyszínen tartózkodó tudósítója szombaton.

A tüntetők egy öt pontból álló petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt követelték a kormánytól, hogy állítsa meg az illegális migrációt, védje meg a helyi lakosokat és vagyonukat, küldjön több rendőrt, valamint katonát a határokra, módosítsa a menekültekről szóló törvényt, továbbá állítsa le a tervezett befogadóközpont építését.

Bár már korábban is voltak tüntetéseket a Bela Krajina térségben (amelyhez központja Crnomelj), mert a kormány a horvát határhoz közeli őrvidéken szeretne befogadóközpontot építeni, a mostani demonstrációt azonban egy nemrég történt bűncselekmény váltotta ki.

Szerdán illegális határátlépők elraboltak egy szlovén állampolgárt, és autójával Olaszországba szöktek. A 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és megkötözve autójának csomagtartójába zárták. Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból, mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket.  A 25 éves marokkói és a két,  egyaránt 18 éves algériai migránst az olasz hatóságok átadták Szlovéniának.

Maja Kocjan a civil kezdeményezés képviselője a köztelevíziónak úgy nyilatkoztak: a néhány nappal ezelőtt történt emberrablás csak a jéghegy csúcs, a problémák már régebb óta fennállnak. Más résztvevők azt mondták: elegük van a betörésekből, a nyugtalanságból, gyerekeik már nem mernek a játszótéren vagy a közeli erdőben játszani.

A legnagyobb ellenzéki párt, Janez Jansa volt miniszterelnök, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a nemzetbiztonság tanács összehívását követelte az eset után, a kormány azonban ezt elutasította. Arra hivatkozott, hogy  a határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a testület ülésére.

Szakértők szerint hibát követett el a kabinet, hogy ezt nem tette meg. Úgy vélték: Ljubljana most megmutathatta volna, hogy mennyire határozott és elkötelezett abban, hogy fenntartsa  a rendet. Azzal, hogy nem tett semmit, a migrációellenes pártoknak kedvezett a közelgő európai parlamenti választásokon – hangoztatták.

Marjan Sarec szlovén kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: Szlovénia biztonságos ország, a határok pedig nem nyitottak.

Elismerte, hogy felerősödött a migrációs nyomás. Mint fogalmazott: éppen ezért megerősítették a határvédelmet a Horvátországgal közös határszakaszon – ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik -, és a határt védő kerítés meghosszabbítását is tervezik.

(MTI)

 

Előző sztori

Rakománynak képzelte magát három afgán Röszkén

Következő sztori

Háború Európáért – Konferencia a migrációról