Hírzóna

Mi Hazánk: családbarát felsőoktatás és foglalkoztatás kell a több gyermekért

Mi Hazánk: családbarát felsőoktatás és foglalkoztatás kell a több gyermekért

2019. május 5., vasárnap
Mi Hazánk: családbarát felsőoktatás és foglalkoztatás kell a több gyermekért

A Mi Hazánk Mozgalom szerint családbarát felsőoktatásra és foglalkoztatáspolitikára van szükség ahhoz, hogy több gyermek szülessen Magyarországon - jelentette ki a párt elnökhelyettese vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Dúró Dóra azt mondta: a "katasztrofális" demográfiai helyzet egyik legfőbb oka ugyanis az, hogy a nők tömegesen jelentek meg a felsőoktatásban, így kitolódik a gyermekvállalás időszaka. A kormányzatnak járulékkedvezményekkel kellene segítenie az atipikus foglalkoztatást, például a részmunkaidős vagy távmunkát - tette hozzá az ellenzéki politikus. Véleménye szerint a kormány tett ugyan intézkedéseket a demográfiai helyzet javításáért, de ezek nem voltak eredményesek. Példaként említette, hogy a 2010-es 1,27-ről 2018-ra csupán 1,48-ra nőtt az egy nőre jutó gyermekszám. Felmérések szerint a gyermekvállalás akadályai között a megkérdezettek az első helyen említik, hogy nehéz a gyermeknevelés és a munka összeegyeztetése, illetve csak 1-2 gyermek mellett képzelhető el a munkavállalás - mondta. Arról is szólt, hogy a Mi Hazánk visszaszorítaná az álláspontjuk szerint elsősorban a cigány családok körében tapasztalható "megélhetési gyermekvállalást". Ezért minden, a harmadik gyermek után járó állami támogatást munkavállaláshoz kötnének. Ugyanis egy nagycsalád eltartása munka nélkül nem képzelhető el - fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva Dúró Dóra kitért arra: a felmérések szerint ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, ezért - tette hozzá - a magyar államnak létre kellene hoznia egy intézményrendszert, amely segíti identitásuk megőrzését. Szerinte a külföldön élő, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok levélszavazásának "adminisztratív gátja" sem segíti az identitás ápolását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.