Egyetem

Magyarok Európáért díjat kapott Szekeres Ildikó, az SZTE munkatársa

Magyarok Európáért díjat kapott Szekeres Ildikó, az SZTE munkatársa

2019. május 15., szerda
Magyarok Európáért díjat kapott Szekeres Ildikó, az SZTE munkatársa

Az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, minden évben május 9-én tartják. Ezen a napon adták át a Magyarok Európáért díjat, amelyet idén Szekeres Ildikónak, az SZTE ÁJTK Europe Direct vezetőjének és a Tempus Közalapítványnak ítéltek oda.

Az idei Európa-napon, május 9-én Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át Budapesten a Magyarok Európáért díjat. Az egyik díjazott Szekeres Ildikó, aki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetben működő Csongrád megyei Europe Direct irodát az EU-s tájékoztató irodák hálózatának egyik legjobban működő magyarországi központjává fejlesztette. Az Európai Unióval foglalkozó számos kiadvány szerkesztője, továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európa Tükör című kiadványának főszerkesztő-helyettese is volt. Szekeres Ildikó első ízben 2007 és 2010 között vezette a Csongrád megyei Europe Direct tájékoztató irodát, majd három év külszolgálat után – a párizsi magyar nagykövetség munkatársaként diplomáciai feladatokat látott el – 2014 óta újra a Tájékoztató Központ vezetője. Szekeres Ildikó évek óta példaértékű szakmai munkát végez az EU-kommunikáció terén. Többszáz célcsoportra szabott rendezvény ötletgazdája, szervezője és megvalósítója. Tevékenységei közül kiemelendő a magas szintű, európai témákról tartott nemzetközi konferenciák szervezése. Munkaköri tevékenységén túl önkéntesen vállalt feladataival, ötleteivel, kritikai észrevételeivel jelentősen hozzájárult a Europe Direct tájékoztató irodák egész magyarországi hálózatának fejlődéséhez. Hazai és nemzetközi fórumokon számos alkalommal képviselte a hazai EU-s információs irodákat. A Magyarok Európáért díjat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség közös elismerése, azok részére adható, akik hosszú időn keresztül folytatott, kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és terjesztették az Európai Unió alapértékeit Magyarországon, és jelentősen hozzájárultak Magyarország sikeres európai uniós tagságához. A díjat első ízben 2017-ben adták át a május 9-ei Európa-nap alkalmával. Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót EU-szerte Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.