Közélet

Iktatott dokumentumok tűnhettek el a városházáról

Iktatott dokumentumok tűnhettek el a városházáról

2019. május 17., péntek
Iktatott dokumentumok tűnhettek el a városházáról

Szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok alapján kirajzolódik, milyen furcsa utat jártak be eddig a Széchenyi tér felújításának tervei. A rekonstrukció tervei kapcsán hamarosan szerződéskötés is születhet, a korábbi kontraktusok hollétéről pedig senki nem tud semmit az iratok alapján.

Török Péter, aki belvárosi rekonstrukciós koncepciójáért Europa Nostra-díjat kapott, 2013-ban folytatott levelezést Botka László polgármesterrel és Sz. Fehér Éva városi főépítésszel. A tervek az ezredforduló környékén születtek, és tartalmazták a Kárász utca felújítása mellett a Széchenyi tér észak-déli irányú sétányának rekonstrukcióját, ám utóbbira eddig még nem került sor.

Török Péter, az Europa Nostra-díjas tervek szerzői jogának tulajdonosa.

A levelezésből kiderül, hogy Törököt felkérték rá, mondjon le szerzői jogairól a tervek kapcsán, valamint a megkötött szerződéseket is kérték tőle, hogy juttassa el a városházára. A polgármester ezt azzal indokolta, hogy akkor, tehát 2013-ban már 16 éve keletkeztek a szóban forgó iratok, melyek már nem találhatók meg a városháza iktatásában. A főépítésszel folytatott levelezésből kiderül, két ilyen szerződésről nem tudják az önkormányzaton, hogy azok hol találhatók. Ezek a Klauzál térre és Kárász utcára vonatkozó tervekről szóló kontraktusok, melyekre a 2004 novemberi keltezésű szerződésben hivatkoznak előzményként. A tervező ezután, 2017-ben levelet írt a miniszterelnökség építészeti- és építésügyi helyettes államtitkárságra, melyben a tervek Europa Nostra-díjjal való kitüntetését és szerzői joguk megléte miatt furcsának titulálja Török, hogy újabb tervpályázatot írt ki az önkormányzat. Ebben a levélben az is szerepel, hogy Törökék tervei alapján kerültek a térre szobrok, így Melocco Miklós Klebelsberg Kunó emlékműve, illetve Tóth Béla és Tóth Dávid IV. Bélát ábrázoló lovasszobra is.

Értesüléseink alapján a város azt vitatja, hogy Török Péter tervei csupán a Széchenyi tér belső korzójára vonatkoztak, az új kiírás szerint azonban az egész tér rekonstrukciójának tervezését a Fontos Mérnök Stúdió végezheti el, amennyiben a most zajló nyolc napos határidőn belül megkötik a szerződést. Árnyalja a helyzetet, hogy Török szerzői jogainak védelme érdekében nem hajlandó nyilvánossá tenni a terveit. Áprilisi cikkünkben megírtuk, a most nyertes pályázatot benyújtó Fontos Mérnök Stúdió tervein dolgozhatott Török egyik korábbi segédépítésze, aki korábban részt vett az Europa Nostra-díjas tervek elkészítésében is. Kifogásolható lehet a későbbiekben az is, hogy a város korábban már kifizette Török Péter terveit, mégis

új pályázatot írt ki a Széchenyi tér tervezésére.

Mindazon túl, hogy jogi kérdéseket is felvet a Széchenyi téri tervpályázat,

a győztes Fontos Mérnök Stúdió koncepciója megosztotta a szegedieket, többen fejtették ki elégedetlenségüket az eset kapcsán.

A városvezetés ennek hatására jelezte: egyeztetést folytatnak a civilekkel és figyelembe veszik a lakossági igényeket, habár az eddig, civil szervezésre összehívott fórumokon a témában a várost képviselő döntéshozók nem jelentek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.