Iktatott dokumentumok tűnhettek el a városházáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok alapján kirajzolódik, milyen furcsa utat jártak be eddig a Széchenyi tér felújításának tervei. A rekonstrukció tervei kapcsán hamarosan szerződéskötés is születhet, a korábbi kontraktusok hollétéről pedig senki nem tud semmit az iratok alapján.

Török Péter, aki belvárosi rekonstrukciós koncepciójáért Europa Nostra-díjat kapott, 2013-ban folytatott levelezést Botka László polgármesterrel és Sz. Fehér Éva városi főépítésszel. A tervek az ezredforduló környékén születtek, és tartalmazták a Kárász utca felújítása mellett a Széchenyi tér észak-déli irányú sétányának rekonstrukcióját, ám utóbbira eddig még nem került sor.

Török Péter, az Europa Nostra-díjas tervek szerzői jogának tulajdonosa.

A levelezésből kiderül, hogy Törököt felkérték rá, mondjon le szerzői jogairól a tervek kapcsán, valamint a megkötött szerződéseket is kérték tőle, hogy juttassa el a városházára. A polgármester ezt azzal indokolta, hogy akkor, tehát 2013-ban már 16 éve keletkeztek a szóban forgó iratok, melyek már nem találhatók meg a városháza iktatásában. A főépítésszel folytatott levelezésből kiderül, két ilyen szerződésről nem tudják az önkormányzaton, hogy azok hol találhatók. Ezek a Klauzál térre és Kárász utcára vonatkozó tervekről szóló kontraktusok, melyekre a 2004 novemberi keltezésű szerződésben hivatkoznak előzményként.

A tervező ezután, 2017-ben levelet írt a miniszterelnökség építészeti- és építésügyi helyettes államtitkárságra, melyben a tervek Europa Nostra-díjjal való kitüntetését és szerzői joguk megléte miatt furcsának titulálja Török, hogy újabb tervpályázatot írt ki az önkormányzat. Ebben a levélben az is szerepel, hogy Törökék tervei alapján kerültek a térre szobrok, így Melocco Miklós Klebelsberg Kunó emlékműve, illetve Tóth Béla és Tóth Dávid IV. Bélát ábrázoló lovasszobra is.

Értesüléseink alapján a város azt vitatja, hogy Török Péter tervei csupán a Széchenyi tér belső korzójára vonatkoztak, az új kiírás szerint azonban az egész tér rekonstrukciójának tervezését a Fontos Mérnök Stúdió végezheti el, amennyiben a most zajló nyolc napos határidőn belül megkötik a szerződést. Árnyalja a helyzetet, hogy Török szerzői jogainak védelme érdekében nem hajlandó nyilvánossá tenni a terveit. Áprilisi cikkünkben megírtuk, a most nyertes pályázatot benyújtó Fontos Mérnök Stúdió tervein dolgozhatott Török egyik korábbi segédépítésze, aki korábban részt vett az Europa Nostra-díjas tervek elkészítésében is. Kifogásolható lehet a későbbiekben az is, hogy a város korábban már kifizette Török Péter terveit, mégis új pályázatot írt ki a Széchenyi tér tervezésére.

Mindazon túl, hogy jogi kérdéseket is felvet a Széchenyi téri tervpályázat, a győztes Fontos Mérnök Stúdió koncepciója megosztotta a szegedieket, többen fejtették ki elégedetlenségüket az eset kapcsán. A városvezetés ennek hatására jelezte: egyeztetést folytatnak a civilekkel és figyelembe veszik a lakossági igényeket, habár az eddig, civil szervezésre összehívott fórumokon a témában a várost képviselő döntéshozók nem jelentek meg.

Előző sztori

Jót tettek a zsaruk egy különleges fiatallal

Következő sztori

Erre számítsunk a hétvégén a megye határátkelőin