Közélet

Elhunyt Dr. Molnár Amália, Málcsika néni

Elhunyt Dr. Molnár Amália, Málcsika néni

2019. május 8., szerda
Elhunyt Dr. Molnár Amália, Málcsika néni
Életének 94. évében elhunyt Dr. Molnár Amália gyermekorvos.

Talán csak a hivatalos helyeken szólították Molnár Amáliának. Ő Málcsika néni volt a legkisebbeknek és az idősebbeknek is. Generációk gyermekorvosa, ha valakit ő gyógyított, akkor később a gyermekét is hozzá vitte, ha baj volt. Gyermekszeretete legendásnak számított, nem volt olyan csecsemő, aki ha sírt, ne tudta volna megnyugtatni. Ő volt az az orvos, aki komoly bajban is mindig úgy engedte el a beteget, hogy ha bármi történik, hívják fel, sőt nem egyszer ő telefonált arról érdeklődve, hogy minden rendben van-e.

1924. szeptember 24.-én született Szegeden. Gyerekkorában sokat betegeskedett, többször mondta, hogy az orvosok sokszor az életét mentették meg. Ezért lett ő is orvos. Dolgozott a gyermekklinikán, a II.-es kórházban, az Oskola utcai rendelő háziorvosa volt, a Ságvári gyakorló iskolaorvosa, három óvoda és három bölcsőde doktornénije. Önkéntes segítette a Máltai Szeretetszolgálatot, tanított a védőnőképzőben és a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakiskolában, a Dr. Waltner Károly intézetben sérült gyermekekkel foglalkozott. Hetvenévesen ment nyugdíjba, de a szakmaszeretete és a hivatástudata megmaradt, 85 éves koráig segítette a mentőügyelet munkáját, ha pedig egy kisbeteg aggódó szülei keresték meg, mindig segített.

1996-ban Pro Urbe-díjat kapott, és a Szegedért Alapítvány társadalmi kuratóriumának díját is odaítélték neki.

"Egyik tanítványom kérdezte egyszer, mennyi pénzt kapok én a szülőktől, hogy ilyen kedves vagyok a gyerekekhez. Csodálkozva néztem rá. Hat saját gyereket szerettem volna, de a jóisten másképp rendelte, nem lett egy sem. Az édesanyák a megmondhatói, amint a csecsemőket ráfektettem a vizsgálóasztalra és föléjük hajoltam, kettőnk között elindult egy láthatatlan beszélgetés. Olyan volt az, mint az első szerelem, megérezte a szeretetemet. Nagyobb gyerekeket kacsarajzzal vettem le a lábukról, hogy jól viselkedjenek a vizsgálat alatt" – mesélteragaszkodásáról a gyerekekhez néhány évvel ezelőtt a Délmagyarországnak.

Orvosi hitvallásáról ezt mondta egy interjúban:alázattal kell szolgálni a beteget. Az alázat az emberi szervezetnek szól, ami bármikor produkálhat váratlan dolgokat, tudomásul kell venni, hogy ő az úr.

Nyugodjék békében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.