Bajban az MSZP Szegeden? Közel kétszer annyi delegáltat küld a Fidesz, mint a szocik

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szabadka, 2018. április 8. Egy férfi átveszi szavazólapját a vajdasági Szabadkán, a magyar fõkonzulátuson az országgyûlési képviselõ-választáson 2018. április 8-án. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Még Szegeden sem bírta létszámban tartani a lépést az MSZP a Fidesszel – derült ki a pártok delegáltjainak helyi adataiból. Ugyanez az országos számokból is látszik.

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai alapján a 108 szegedi szavazókörben összesen 413 delegáltat küldtek a jelölő szervezetek a vasárnapi európai parlamenti választásra. Az adatokból kiderül, hogy

a Fidesz ebből 216 delegáltat jelölt, míg az MSZP csak 139-et tudott küldeni. Tehát az ország szocialista fellegvárában sem bírt a párt a törvényileg kiszabott leheteséges, azaz 2-2 küldöttet delegálni minden választókörbe, miközben a városban ellenzékben lévő jobboldal igen.

Az országban összesen 26907 delegált felügyeli majd a szavazást a 10277 szavazókörben, közülük is 14893 a Fidesz küldöttje. A kormánypártot követi az MSZP 5158 delegálttal, a Jobbik 2883-mal a harmadik legtöbb küldöttel bír. 2847 szavazóbizottsági tagot számlál a Demokratikus Koalíció, de a többi jelölő szervezet már az ezer főt sem tudta elérni. A Mi Hazánk Mozgalom 504, a Momentum Mozgalom 317, az LMP 152, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 150, illetve a Magyar Munkáspárt 3 delegáltat küld a szavazókörökbe.

A szegedi adatok szerint a harmadik legtöbbet a DK küldi, 37-et, a Jobbik pedig mindössze 11 embert bírt összeszedni. Rajtuk kívül még a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Momentum küld delegáltakat, előbbi hetet, míg az utóbbi csak hármat.

A delegáltak az őrök

A jelölő szervezetek, tehát a pártok delegáltjai azért fontos szereplői a választásoknak, mert így tudnak a szervezetek közelről is meggyőződni a választások tisztaságáról és jogszerűségéről.

A delegáltak száma egyébként az adott párt társadalmi beágyazottságát is mutatja, vagyis, hogy mennyi ember követi, segíti aktívan a pártot.

A számokból úgy tűnik, a szegedi Fidesz brutálisat erősített az elmúlt időszakban, míg a baloldal ereje és aktivitása jelentősen csökkent.

Előző sztori

Pénteken nyit a jubileumi szegedi Nyári Tárlat

Következő sztori

Vásárhelyen tart előadást Nógrádi György