Politika

Bajban az MSZP Szegeden? Közel kétszer annyi delegáltat küld a Fidesz, mint a szocik

Bajban az MSZP Szegeden? Közel kétszer annyi delegáltat küld a Fidesz, mint a szocik

2019. május 23., csütörtök
Bajban az MSZP Szegeden? Közel kétszer annyi delegáltat küld a Fidesz, mint a szocik

Még Szegeden sem bírta létszámban tartani a lépést az MSZP a Fidesszel – derült ki a pártok delegáltjainak helyi adataiból. Ugyanez az országos számokból is látszik.

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai alapján a 108 szegedi szavazókörben összesen 413 delegáltat küldtek a jelölő szervezetek a vasárnapi európai parlamenti választásra. Az adatokból kiderül, hogy

a Fidesz ebből 216 delegáltat jelölt, míg az MSZP csak 139-et tudott küldeni. Tehát az ország szocialista fellegvárában sem bírt a párt a törvényileg kiszabott leheteséges, azaz 2-2 küldöttet delegálni minden választókörbe, miközben a városban ellenzékben lévő jobboldal igen.

Az országban összesen 26907 delegált felügyeli majd a szavazást a 10277 szavazókörben, közülük is 14893 a Fidesz küldöttje. A kormánypártot követi az MSZP 5158 delegálttal, a Jobbik 2883-mal a harmadik legtöbb küldöttel bír. 2847 szavazóbizottsági tagot számlál a Demokratikus Koalíció, de a többi jelölő szervezet már az ezer főt sem tudta elérni. A Mi Hazánk Mozgalom 504, a Momentum Mozgalom 317, az LMP 152, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 150, illetve a Magyar Munkáspárt 3 delegáltat küld a szavazókörökbe. A szegedi adatok szerint a harmadik legtöbbet a DK küldi, 37-et, a Jobbik pedig mindössze 11 embert bírt összeszedni. Rajtuk kívül még a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Momentum küld delegáltakat, előbbi hetet, míg az utóbbi csak hármat.

A delegáltak az őrök

A jelölő szervezetek, tehát a pártok delegáltjai azért fontos szereplői a választásoknak, mert így tudnak a szervezetek közelről is meggyőződni a választások tisztaságáról és jogszerűségéről. A delegáltak száma egyébként az adott párt társadalmi beágyazottságát is mutatja, vagyis, hogy mennyi ember követi, segíti aktívan a pártot.

A számokból úgy tűnik, a szegedi Fidesz brutálisat erősített az elmúlt időszakban, míg a baloldal ereje és aktivitása jelentősen csökkent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.