Kultúra

Az ország legjobb diákfestői versenyeztek Vásárhelyen

Az ország legjobb diákfestői versenyeztek Vásárhelyen

2019. május 13., hétfő
Az ország legjobb diákfestői versenyeztek Vásárhelyen
Az ország 28 iskolájából összesen 308 festmény érkezett a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola által először kiírt Tornyai János Festészetverseny pályázatának elődöntőjére, s a Hódmezővásárhelyen hétvégén megrendezett országos döntőbe 22 alapfokú művészeti iskola 77 tanulója jutott be.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett megnyitón Vágó János, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a versenyzőket és felkészítő tanáraikat, s mint elmondta, a most első alkalommal megrendezett versenyre ezentúl háromévente kerül sor. A verseny során a négy korcsoportban versenyző tanulók a házigazda intézmény tantermeibenszülőföldemtémakörben készítették el festményeiket, amelyek létrehozásában a tempera, akvarell és akril technika mellett anilint is alkalmazhattak. Amíg a diákok műveiket készítették, a szülők, kísérők és pedagógusok tárlatvezetésen ismerhették meg a Tornyai János Múzeumban a névadó több mint kétszázötven festményét bemutató gyűjteményes kiállítást, s látogatást tettek az Alföldi Galériában, ahol az alföldi festészetet bemutató állandó kiállítás mellett Papageorgiu Andrea festőművészHajnal előtt a legnagyobb a sötétségés Dömötör Mihály fotóművészKereszt parafrázisok. A XII. stációtárlatát is megtekintették. A diákok alkotásait Gál Lehel főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszékének vezetője, Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész és Sonkoly Tibor festőművész alkotta szakmai zsűri értékelte. A díjazásban részesült tanulók okleveleiket és jutalmaikat a Tornyai János Múzeumban megrendezett eredményhirdetésen vehették át. További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.