Közélet

Az Európai Bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást

Az Európai Bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást

2019. május 11., szombat
Az Európai Bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást

Az Európai Bizottság szerint sértheti az uniós versenyjogot a magyar kormány egyik legújabb családtámogatási intézkedése, a babaváró támogatás – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet rá, hogy július elsejétől lehet igényelni a babaváró támogatást, amely a fiatalok közös életkezdéséhez szükséges költségek fedezésére szolgál tízmillió forintos hitel formájában, ha pedig két vagy három gyereket vállal a pár, akkor ezt az összeget részben vagy egészben nem is kell visszafizetni. Brüsszel ugyanakkor úgy véli: nyolcvan százalékra kellene csökkenteni a százszázalékosra tervezett kamattámogatást és kezességvállalást, s a bizottság szerint azt is fontolóra kellene venni, hogy ne a bankok, hanem az államháztartás terhére, állami szervezeteken keresztül jusson el a kedvezményezettekhez az összeg. A kormány elképzelése azonban ezzel éppen ellentétes: a magyar konstrukció lényege, hogy az összeget a bankok adják oda a családoknak, miközben az állam a kamattámogatást és a kezességvállalást garantálja. A Magyar Nemzet értesülései szerint a kormányzat folyamatosan tárgyal Brüsszellel, és meglepődve tapasztalták az uniós ellenkezést, mert korábban sem a csokkal, sem a csokhitellel nem volt ilyen probléma, holott mind a kettőt a bankrendszeren keresztül folyósítják. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.