Közélet

Az egészséges társadalom a gazdasági fejlődés alapja

Az egészséges társadalom a gazdasági fejlődés alapja

2019. május 24., péntek
Az egészséges társadalom a gazdasági fejlődés alapja

Az emberi egészség az ember testi-lelki állapotának és szociális helyzetének egyensúlya. Az egyik legfontosabb emberi érték, olyan erőforrás, amely nélkül a társadalom gazdasági alapjának fejlődése, növekedése megtorpanhat, az egyén pedig nem élhet teljes életet. A lakosság egészségügyi állapotának alakulásában az egészségügyi intézményrendszer felelőssége nem elhanyagolható. Ezért a helyi egészségügyi intézményrendszert alkalmassá kell tenni arra, hogy a leghatékonyabban szolgálja a lakosság egészségi állapotának javítását, megőrzését.

Az egészség érték, és ez nemcsak az egyén, hanem az egész társadalom értéke. Mindazonáltal társadalomnak javítani kell az egészséget befolyásoló, az egyéntől független szolgáltatások színvonalán, a hozzáférés lehetőségének bővítésén. Nézetünk szerint az egészségfejlesztés tehát nemcsak az egészségügy kötelezettsége, hanem a társadalomé is, és az egészséges életmódon túl a jólétig terjed. Úgy gondoljuk, hogy az egészségügyi ellátás megszervezése helyi szinten, a városlakók igényeinek minél rugalmasabb követése a korábbiaknál sokkal szorosabb, nyíltabb együttműködést kíván az állami egészségügyi rendszer irányítása, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központja és a megújuló városvezetés között. Az országos kezdeményezések minél korábbi megismerése, azok kialakításába való aktív bekapcsolódás, az országos egészségpolitikai célkitűzések gyors, hatékony végrehajtása – például a sürgősségi ellátórendszer túlterheltségének csökkentése a betegutak világosabb kialakításával, illetve a magán- és a közfinanszírozott ellátórendszer következetes szétválasztása – fontos előrelépést jelenthet a szegedi betegellátó rendszer iránti bizalom maradéktalan helyreállításában és a 2007-ben végrehajtott átgondolatlan intézmény-összevonás máig ható káros következményeinek elhárításában egyaránt. A város új vezetésének ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítania az egyedül élő, idős, a betegellátás igénybevételében korlátozott polgárok ellátásának menedzselésére, az ellátórendszerekhez való hozzájutásuk előmozdítására. A város és egyetem közötti együttműködés erősítésével többek közt a betegellátás, a prevenció, a képzés és az egészségnevelés területén a helyi egészségügyi ellátás és hozzáférés jelentős növekedését érhetjük el. Így nézetünk szerint üdvös lenne a házi betegápolás kiterjesztése és korszerűsítése egyetemi irányítással. A pályakezdő orvosok és szakdolgozók első lakáshoz jutásának támogatásával a város fontos lépést tehetne a helyi orvosok megtartásában, a szakemberek utánpótlásának biztosításában. Nem lehet eléggé hangsúlyozni egészségünk megtartásában a megelőzés szerepét. Ezért prevenciós stratégiánk markáns részét képezi a szűrések és egyéb megelőző tevékenységek népszerűsítése. A város és a klinikai központ közös működtetésében prevenciós házat hoznánk létre, amely lehetőséget biztosítana a többi közt a cukorbetegség, mozgásszervi, érsebészeti, szív- és érrendszeri betegségek szűrésére, dietetikai tanácsadásra betegségcsoportok szerint, mentálhigiénés tanácsadásra és csoportos foglalkozásokra egy helyen. Továbbá az intézmény kiemelt feladata lenne az eszközigényes szűrések – mint például a mammográfia, tüdőszűrés, vastagbélrákszűrés – szervezésének támogatása, népszerűsítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.