Közélet

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

2019. április 13., szombat
Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Az ünnepen Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap délelőtt az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét - közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense. A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, "ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében. Hozzátették: a virágvasárnapi liturgia része a hívek által hozott barkák megáldása. A pap ilyenkor ezt mondja: "Mindenható, örök Isten, szenteld meg áldásoddal ezeket az ágakat, hogy mi, akik most örvendezve lépünk Krisztus Király nyomába, őáltala egykor az örök Jeruzsálembe is eljussunk." Ez a vasárnap "az Úr szenvedésének vasárnapja" néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, "elhozva ezzel a megváltást, amely az örök élet reményét táplálja minden hívőben" - írták.

április 18. Nagycsütörtök 10.00 Olajszentelési püspöki szentmise az egyházmegye papságának részvételével (a krizma, a keresztelendők és a betegek olajának megáldása, illetve a papi ígéretek megújítása) 18.00 Az utolsó vacsora emlékmiséje 21.00 óráig virrasztás a Dömötör-kápolnában április 19. Nagypéntek Egész nap gyónási lehetőség a Dómban 16.00 Keresztúti ájtatosság 17.00 Nagypénteki szertartás, passió 19.30 óráig virrasztás a „Szent sírnál” április 20. Nagyszombat 19.00 Húsvéti vigíliai szertartás (Húsvéti Gyertya meggyújtása, igeliturgia, a keresztségi fogadalmak megújítása, az eukarisztia liturgiája), körmenet a Dóm téren április 21. Húsvétvasárnap Szentmisék: 8.30, 10.00 (ünnepi püspöki szentmise), 11.30 és 18.00 órakor április 22. Húsvéthétfő Szentmisék: 10.00 és 18.00 órakor

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.