Írjon nekünk

Gazdaság

Újraindulhat a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szándéknyilatkozatot írhat alá hétfőn a szerb és a magyar kormány a Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedés újraindításáról, a vonal fejlesztéséről – mondta a Délmagyarnak Lázár János országgyűlési képviselő. A járművek akár 2022-től közlekedhetnek is a két város között.

A hétfői szerb–magyar kormányüléssel közel 100 évvel Trianon után nyílhat esély a történelmi Alföld gazdasági értelemben vett újraegyesítésére – közölte a Délmagyarral Lázár János országgyűlési képviselő. A politikus hangsúlyozta, a kormányülés egyik kiemelt témája lesz a déli vasút újjáépítésére vonatkozó javaslat, amelyet a közelmúltban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.

Lázár János emlékeztetett rá, hogy a trianoni békediktátum nemcsak nemzetrészeket szakított el egymástól, hanem egykor virágzó gazdasági régiókat is feldarabolt, elsorvasztott. A történelmi Alföld gazdasági értelemben vett újraegyesítése ezért ma egyaránt érdeke hazánknak és Romániának, Horvátországnak és Szerbiának is.

A képviselő elmondta, Szerbia és Magyarország vezetői már hétfőn aláírhatják a szándéknyilatkozatot, amely a Szeged–Szabadka vasútvonal helyreállításáról szól.

A Szeged és Szabadka közötti – vagyis a déli vasút első országhatárokon is átívelő szakaszát jelentő – vasútvonal helyreállítására vonatkozó tervek már készen vannak, a szerb kormány pedig költségvetési forrást is elkülönített az összességében mintegy 50–70 milliárd forintos fejlesztésre, amely a remények szerint akár már 2022-re megvalósulhat. A tervek szerint a két város között körülbelül 30 perc lesz a menetidő, a határátlépéssel együtt.

További részletek ITT olvashatók.

Kommentek

Tovább olvasom

Gazdaság

Gazdaság: jóval az országos átlag alatt teljesít Csongrád

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ipari mutatószámok javulásához elengedhetetlenek lennének a nagymértékű ipari beruházások.

Tovább olvasom

Gazdaság

Nagy tervnek indult, csúnya bukás lett a Biopolisz

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Biopoliszt vizionált Botka László első, 2002-es kampányában. A koncepció azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hatékonyabb lett az országos jégkármérséklő-rendszer

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A tavalyi tapasztalatok szerint már április második felében jégesővel kell számolni.

Tovább olvasom

Aktuál