Közélet

Újraindulhat a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között

Újraindulhat a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között

2019. április 15., hétfő
Újraindulhat a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között

Szándéknyilatkozatot írhat alá hétfőn a szerb és a magyar kormány a Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedés újraindításáról, a vonal fejlesztéséről - mondta a Délmagyarnak Lázár János országgyűlési képviselő. A járművek akár 2022-től közlekedhetnek is a két város között.

A hétfői szerb–magyar kormányüléssel közel 100 évvel Trianon után nyílhat esély a történelmi Alföld gazdasági értelemben vett újraegyesítésére – közölte a Délmagyarral Lázár János országgyűlési képviselő. A politikus hangsúlyozta, a kormányülés egyik kiemelt témája lesz a déli vasút újjáépítésére vonatkozó javaslat, amelyet a közelmúltban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.

Lázár János emlékeztetett rá, hogy a trianoni békediktátum nemcsak nemzetrészeket szakított el egymástól, hanem egykor virágzó gazdasági régiókat is feldarabolt, elsorvasztott. A történelmi Alföld gazdasági értelemben vett újraegyesítése ezért ma egyaránt érdeke hazánknak és Romániának, Horvátországnak és Szerbiának is.

A képviselő elmondta, Szerbia és Magyarország vezetői már hétfőn aláírhatják a szándéknyilatkozatot, amely a Szeged–Szabadka vasútvonal helyreállításáról szól. A Szeged és Szabadka közötti – vagyis a déli vasút első országhatárokon is átívelő szakaszát jelentő – vasútvonal helyreállítására vonatkozó tervek már készen vannak, a szerb kormány pedig költségvetési forrást is elkülönített az összességében mintegy 50–70 milliárd forintos fejlesztésre, amely a remények szerint akár már 2022-re megvalósulhat. A tervek szerint a két város között körülbelül 30 perc lesz a menetidő, a határátlépéssel együtt. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.