Hírzóna

Szemorvos: hosszú távon káros a szemre az UV sugárzás

Szemorvos: hosszú távon káros a szemre az UV sugárzás

2019. április 7., vasárnap
Szemorvos: hosszú távon káros a szemre az UV sugárzás

Hosszú távon káros hatásai lehetnek az ultraibolya sugárzásnak a szemre, és különböző szembetegségek gyakoriságát is növelheti - mondta Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának adjunktusa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szürkehályog, kúszóhályog és bizonyos daganatok gyakoriságát is növelheti a káros sugárzás - sorolta, hozzátéve: rövid távon is érheti túl sok uv-sugárzás a szemet, például egy sítúrán. Ilyenkor védelem nélkül néhány óra alatt nagyon nagy energiájú uv-sugárzást kell elnyelnie a szem szaruhártyájának, amikor az megéghet, ezt nevezik hóvakságnak. Ez az egyetlen rövid időn belüli káros hatás, ami azonban spontán regenerálódik - mondta. A szakorvos szerint a védekezéshez a legfontosabb a megfelelő uv-szűrős napszemüveg, ami blokkolja az uv-sugarakat. Az ár nem szempont, mert az uv-szűrő olcsó technológia, és minden optikai termékbe belerakható - mondta. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.