Felfüggesztette a vásárhelyi önkormányzat finanszírozását az Államkincstár

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb fiaskó a városházán: a Vásárhely24 információi szerint a Magyar Államkincstár befagyasztotta a vásárhelyi polgármesteri hivatalnak címzett kifizetéseket, mert a városháza háromszori felszólítást követően sem tudott elszámolni a tavalyi évi támogatással. Az önkormányzati dolgozók bére mellett a vállalkozók, cégek kifizetése is veszélybe kerülhet.

A portál szerint felfüggesztette a Magyar Államkincstár a vásárhelyi önkormányzat finanszírozását, mert a Márki-Zay Péter által vezetett hivatal a határidő után másfél hónappal sem volt képes beküldeni a tavalyi év pénzügyi elszámolását. A beszámoló eredeti határideje március 10-e lett volna, a MÁK pedig a harmadik felszólítás, és be nem tartott póthatáridő után döntött a jogszabályoknak megfelelően úgy, hogy befagyasztják a vásárhelyi önkormányzatnak címzett kifizetéseket. Ezzel veszélybe került a polgármesteri hivatal és önkormányzati intézmények dolgozóinak bére. Tudomásunk szerint a dolgozókat arról értesítették, hogy bérfizetés “bankszámla váltás miatt csúszni fog”. Ez azért érdekes, mert az önkormányzat bankszámláit közgyűlési döntés nélkül nem lehet megváltoztatni, erről pedig a testület nem tárgyalt.

A pénzek befagyasztásának hatására azonban úgy tűnik, a hivatal összekapta magát, és a héten küldött egy beszámolót az államkincstárnak, arról azonban, hogy ez minőségileg megfelelő-e, nincs információnk. Ezzel viszont a helyzetet már csak részben mentik: mivel sor került a felfüggesztésre, a MÁK folyó hónapban már nem utal, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat csak úgy tudja kifizetni a dolgozók bérét, hogy minden mást kifizetést megállít. Azaz, ha a dolgozók meg is kapják a pénzüket, a vállalkozók és cégek biztosan késésre számíthatnak, köszönhetően a városháza „kiváló szakembereinek” – írja a lap.

A Vásárhely24 megkereste a Városházát is. Arra szeretnének választ kapni, hogy miért került sor a pénzügyi beszámoló elmaradására, és ki felelős azért, hogy másfél hónap késéssel, a harmadik póthatáridő lejárta után küldték be a kötelező beszámolót a Magyar Államkincstárnak. Márki-Zay Péter polgármester sokszor hangoztatta, hogy a Városházára beköltözött a szakértelem, és a tetteiért mindenki felelősséggel tartozik. Szeretnék ezért megtudni azt is, terveznek-e felelősségre vonást az ügyben, vagy minden következmények nélkül marad.

Előző sztori

Öt autóbuszjárat szűnik meg a Budapest-Szeged vonalon

Következő sztori

Virágba borult Szeged