Közélet

Elhunyt az ismert szegedi meteorológus

Elhunyt az ismert szegedi meteorológus

2019. április 22., hétfő
Elhunyt az ismert szegedi meteorológus

Negyven évig dolgozott Szegeden Búza István. A meteorológus halálhírét korábbbi munkaadója, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közölte hétfőn.

Életének 78. évében elhunyt Búza István, az OMSZ egykori munkatársa– tudatta a szomorú hírt a

met.hu

. Búza István 1941. május 27-én született a szerbiai Magyarkanizsán. A Szegedi Kőrösy József Közgazdasági Technikum Statisztikai Tagozatán érettségizett 1960-ban. Első munkahelye a Dél-Magyarországi Áramszolgáltató volt Szegeden, ahol 1960 novemberétől 1964. június közepéig dolgozott adminisztrátori feladatkörben. Közben katonai szolgálati kötelezettségének is eleget tett. Dési Frigyes, az Országos Meteorológiai Intézet vezetője 1964. június 15-én vette föl a Szegedi Aerológiai Obszervatóriumba észlelői munkakörbe. 1966-ban elvégezte a Met III. tanfolyamot. A Központi Meteorológiai Intézet igazgatója 1978 decemberében az észlelők csoportvezetőjévé nevezte ki. Ezt a tisztséget 1991-ig töltötte be. 2004. június 15-én szűnt meg jogviszonya nyugdíjba vonulásával. Napra pontosan negyven évet töltött el Szegeden, ahol az észlelői feladatok mellett bepillantott a szondázás rejtelmeibe is. Szakmai ismerete, pontossága, felelősségérzete és hivatástudata elismerésre méltó volt. Ezt értékelendő 1985-ben Kiváló Munkáért, 1987-ben a Haza Szolgálatáért bronz kitüntetést vehette át. Már a felmentési idejét töltötte, amikor megújult a szegedi rádiószondázó obszervatórium épülete. Búza István

búcsúztatása

április 24-én 13 órakor lesz az Alsóvárosi temetőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.