Sport

A Szeged először, a Veszprém nyolcadszor juthat elődöntőbe a BL-ben

A Szeged először, a Veszprém nyolcadszor juthat elődöntőbe a BL-ben

2019. április 23., kedd
A Szeged először, a Veszprém nyolcadszor juthat elődöntőbe a BL-ben

A Szeged először, míg a Veszprém nyolcadik alkalommal juthat elődöntőbe a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, melynek negyeddöntője szerdán kezdődik.

A magyar bajnok Szeged csütörtökön játszik a macedón Vardar Szkopje vendégeként, mert riválisa az ortodox húsvét miatt nem akart hétvégén meccset rendezni.2017-ben BL-győztes Vardar orosz tulajdonosa, Szergej Szamszonyenko pénteken jelentette be, hogy hét sikeres év után idén nyártól anyagi okok miatt nem támogatja a klubot. A keret egyik legtapasztaltabb tagja, Timur Gyibirov elárulta: a játékosok megegyeztek, hogy valamennyi kötelezettségüket teljesítik a klubbal szemben, teljes odaadással fejezik be a szezont, és közben reménykednek, hogy a vezetőség is teljesíti a játékosokkal szemben fennálló kötelezettségeit. Utóbbi megjegyzésével arra utalt a kiváló balszélső, hogy a Vardar kézilabdázói hónapok óta nem kaptak fizetést. "Mindez gyors és váratlan volt, enyhén szólva meglepett minket. Tudjuk, hogy a profi sport jelentős befektetéseket igényel. De mit tehetünk? Az élet megy tovább" - nyilatkozta. Hozzáfűzte, a kellemetlen hír után nehéz dolguk van, de senki nem adta fel, mindenki szeretne ismét a BL négyes döntőjébe jutni, ami eddig kétszer, tavaly és tavalyelőtt sikerült. Tavaly májusban a Vardar Szkopje női csapata annak tudatában érkezett a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjére, hogy - ugyancsak pénzügyi okok miatt - az idény végén minden játékos távozik, ennek ellenére döntőbe jutott, és ott is csak hosszabbításban veszített a Győrrel szemben. A magyar válogatott beálló, Bánhidi Bence elmondta, ők is hallották, hogy a Vardar tulajdonosa a szezon végén elhagyja a csapatot, de nem szabad azt hinniük, hogy emiatt ellenfelük feltett kézzel megy majd a pályára. A szegediek húsvétkor is végig edzettek, és vasárnap egy kisebb csapatépítő programjuk is volt: a kapus Marin Sego vezérletével malacsütésen vettek részt.

"Tisztában vagyunk vele, hogy ezen a két meccsen mi múlik. Nem túlzás, ha azt mondom, évek óta azon dolgozunk Szegeden, hogy a négy közé jussunk a BL-ben. Erre most minden lehetőségünk megvan. Remek a hangulat az öltözőben, mindenki tudja, mi a feladatunk" - nyilatkozta. Bánhidi szerint a Veszprém ellen megnyert Magyar Kupa-döntőben 40-45 percig mutatott védekezéssel és támadójátékkal, illetve nagyszerű kapusteljesítménnyel már az idegenbeli első meccsen lehet esélyük a sikerre. A Szeged és a Vardar Szkopje eddig nyolc tétmeccset játszott egymással, két döntetlen és öt vereség mellett a magyar együttes mindössze egyszer nyert, még 2004-ben. Az előző idény csoportkörében a csongrádi megyeszékhelyen 26-26-os döntetlen, a macedón fővárosban pedig 34-30-as hazai siker született. A rájátszás első fordulójából a Szeged a lengyel Wisla Plock, a Vardar pedig a horvát PPD Zagreb ellen jutott tovább kettős győzelemmel. A visszavágót jövő vasárnap rendezik. A négyes döntőre június 1-én és 2-án kerül sor Kölnben. A veszprémiek azért szerdán lépnek pályára a német Flensburg-Handewitt otthonában, mert ellenfelüknek vasárnap mérkőzése lesz a Bundesligában. Múlt vasárnap is játszottak: 26-23-ra nyertek a Rhein-Neckar Löwen otthonában, vagyis jó formában vannak, de vélhetően fáradtabbak lesznek magyar riválisuknál. A Flensburg jó úton halad a címvédés felé a német bajnokságban, 26 győzelem mellett mindössze egyszer veszített, előnye pedig négy pont a tabella élén. A veszprémi klub honlapján David Davis vezetőedző úgy fogalmazott, a német csapat legnagyobb erőssége, hogy az utóbbi években ugyanabban a rendszerben játszik, és a játékoskeretében sem történtek jelentős változások. "Kemény a védekezésük, és dinamikus a támadásuk. Ez teszi őket igazán veszélyes csapattá, nekünk viszont magabiztosan kell játszanunk. Nehéz összecsapás lesz, kétségem sincs" - nyilatkozta a spanyol szakvezető, aki a dán Rasmus Lauge Schmidtet tartja a Flensburg legjobbjának. A világbajnok balátlövő nyártól éppen a Veszprémet erősíti. Mikler Roland úgy vélekedett, nagyon nehéz dolguk lesz, mivel a Flensburg remek formában van és nagyon gyors kézilabdát játszik. Lékai Máté szerint a kapusteljesítmény és az okos támadójáték a siker kulcsa. Az irányító hozzátette, meg kell akadályozniuk, hogy ellenfelük könnyű gólokat szerezzen lerohanások végén - ugyanis ez az egyik legnagyobb fegyvere -, inkább kényszeríteni kell, hogy felállt védőfal ellen támadjon.

A német csapat négyszer játszhatott elődöntőt a BL-ben, melyet 2014-ben megnyert. A két együttes eddig tízszer találkozott egymással tétmeccsen: két döntetlen mellett a Veszprém ötször, a Flensburg háromszor nyert. Az előző idény csoportkörében a magyar csapat házigazdaként 28-27-re győzött, idegenben pedig 31-31-es döntetlent játszott. A mostani szezon rájátszásának első fordulójában a Veszprém a portugál Sporting CP, a Flensburg pedig a fehérorosz Meskov Breszt együttesét búcsúztatta kettős győzelemmel. A visszavágót jövő szombaton rendezik. A negyeddöntő programja: első mérkőzések: --------------- április 24., szerda: Flensburg-Handewitt (német) - Telekom Veszprém 19.00 HBC Nantes (francia)-Barcelona (spanyol) 20.45 április 25., csütörtök: Vardar Szkopje (macedón) - MOL-Pick Szeged 20.00 április 27., szombat: Vive Kielce (lengyel) - Paris Saint-Germain (francia) 18.00 visszavágók: ----------- május 4., szombat: Telekom Veszprém - Flensburg-Handewitt 17.30 Barcelona-HBC Nantes 19.30 május 5., vasárnap: Paris Saint-Germain - Vive Kielce 17.00 MOL-Pick Szeged - Vardar Szkopje 19.00 MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.