Hírzóna

Vállalkozásfejlesztés, de ki és hogyan ?

Vállalkozásfejlesztés, de ki és hogyan ?

2019. március 30., szombat
Vállalkozásfejlesztés, de ki és hogyan ?
Hogyan egyeztethető össze a hagyomány és a fejlődés a vállalkozások életciklusai során? Milyen szolgáltatásokra van szüksége a cégeknek a továbblépéshez? Mit tudnak tenni a fejlesztési ügynökségek, állami szervezetek az elkerülhetetlen digitalizációs folyamatok átvezetése érdekében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. részvételével megvalósuló nemzetközi projekt, melynek első fázisa 2019. március végén zárul.

Aki vállalkozóként dolgozik, vagy próbálkozott már ezen a területen korábban, pontosan ismeri azokat a kihívásokat, amelyekkel egy cég az indulás időszakában, majd később – szerencsés esetben – a folyamatos növekedés és fejlődés időszakában szembesül. Ilyenkor minden külső tanács, segítség jól jön, ha az megfelelő szakmai háttérrel, megfelelő helyről érkezik. De mivel is tudja egy fejlesztési ügynökség, vagy egy költségvetési szerv, állami szervezet segíteni a vállalkozókat? Befektetés-ösztönzéssel, a digitális képességek fejlesztésével, esetleg térségi vállalkozási szolgáltatás-térkép elkészítésével, egyfajta fejlesztési voucher rendszer kiépítésével, vagy például egy szektorális hálózat/platform életre hívásával? Ezek a tervezett tevékenységek az Interreg Europe Program keretében megvalósuló TRINNO projekt partnereiben fogalmazódtak meg Firenzében, az I. szakaszt lezáró találkozón, akik a magyar, olasz, ír, illetve szlovén vállalkozások fejlődését szeretnék segíteni különböző támogatási eszközök felhasználásával. Térségünket a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ELI-HU Nonprofit Kft. képviseli a partnerségben, s véleményük szerint a helyi szintű befektetés-ösztönzés, ezzel új, minőségi munkahelyek teremtése, egységes megyei arculat és kommuniikáció kialakítása, és az ELI tudásparkjának gazdasági beágyazása fontos a helyi folyamatok felpörgetése szempontjából. A másik, manapság egyébként is népszerű terület a digitális képességek fejlesztése, vállalatirányítási eszközök, online szolgáltatások, felhő alapú alkalmazások használatának népszerűsítése. Ebben sajnos a magyar vállalkozások jelentősen le vannak maradva nemzetközi versenytársaikhoz képest, amin első körben szemléletváltással kell változtatni. Hogy a szakmai szervezetek hogyan tudják terveiket gyakorlattá formálni, arról a projekt II. szakasza tesz majd tanúbizonyságot, melyet a partnerség folyamatosan figyelemmel kísér majd, s amelyről naprakész információkkal szolgálunk a nyilvánosság irányában is. A TRINNO projekt az INTERREG Europe program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósul meg.

További információk a TRINNO projektről:Csongárd Megyei Önkormányzat,Miklós Róbert, projekt asszisztens – miklos.robert@csongrad-megye.huGyarmati Zoltán, paktumiroda vezető – gyarmati@csongrad-megye.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.