Szegeden egy hónappal hamarabb köszöntött be a pollenszezon

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
56794081 - children's day. sweet little boy smelling a daisy in the park

A szegedi levegőben sokkal hamarabb jelentek meg azok a pollenek, amelyekre az allergiások zöme csak sokkal később számít. Az érzékenyeknek azt tanácsolják, hogy keveset mozogjanak a szabadban, és többet cseréljenek ruhát.

A szokatlanul meleg időjárás hatására megemelkedett a pollenszint a levegőben.

Dr. Bosnyákovits Tünde Megyei tisztifőrvos szerint egy hónappal korábban jelentkeznek azok a pollenek, amelyekre eddig április elején kellett csak készülni.

A múlt hét közepén már jelen volt a mogyoró pollenje, amelyből egy köbméteren 36 darabot számoltak. A mogyoró erősen allergénnek számít, ez a szám pedig közepesen erős. Az éger pollenjéből 347 –et számoltak egy köbméteren, aki erre érzékeny azoknál ez a szám már tüneteket okoz. A ciprus és tiszafa félék pollenje szintén a levegőben van abból múlt héten 239 darabot mértek.

Eddig csak áprilisban jelent meg a juhar, kőris, nyárfa, és szilfa pollenje, de a múlt heti mérés szerint már ezek is okozhattak tüneteket az allergiásoknak.

Kétféleképen lehet elkerülni a tüneteket, vagy még idejében elkapni a kezdődő allergiát. A Megyei tisztifőorvos szerint kevesebb testmozgást ajánlott a szabadban végezni, többet kell mosni és cserélni a ruhánkat, de a hajunkkal is ez a helyzet. A mosott ruháinkat ne a szabadban, hanem zárt helyen teregessük ki.

„Ha ezek a praktikák kevésnek bizonyulnak, akkor a patikában antihisztamin tartalmú gyógyszereket kell vásárolni. Szemcseppet és orrcseppet is érdemes beszerezni, ami más, mint amit megfázásra kapunk a gyógyszertárban.” – tájékoztatott dr. Bosnyákovits Tünde.

A következő időszakban a pollenkoncentráció növekedhet, de még messze vagyunk a „csúcsragadozótól”, ugyanis a parlagfű majd csak júliusban kezd el virágozni.

Előző sztori

Szerdán kezdődik a nagyböjt

Következő sztori

A veszélyeztetett fajok védelmére figyelmeztettek Szegeden