Közélet

Szegeden egy hónappal hamarabb köszöntött be a pollenszezon

Szegeden egy hónappal hamarabb köszöntött be a pollenszezon

2019. március 4., hétfő
Szegeden egy hónappal hamarabb köszöntött be a pollenszezon

A szegedi levegőben sokkal hamarabb jelentek meg azok a pollenek, amelyekre az allergiások zöme csak sokkal később számít. Az érzékenyeknek azt tanácsolják, hogy keveset mozogjanak a szabadban, és többet cseréljenek ruhát.

A szokatlanul meleg időjárás hatására megemelkedett a pollenszint a levegőben.

Dr. Bosnyákovits Tünde Megyei tisztifőrvos szerint egy hónappal korábban jelentkeznek azok a pollenek, amelyekre eddig április elején kellett csak készülni.

A múlt hét közepén már jelen volt a mogyoró pollenje, amelyből egy köbméteren 36 darabot számoltak. A mogyoró erősen allergénnek számít, ez a szám pedig közepesen erős. Az éger pollenjéből 347 –et számoltak egy köbméteren, aki erre érzékeny azoknál ez a szám már tüneteket okoz. A ciprus és tiszafa félék pollenje szintén a levegőben van abból múlt héten 239 darabot mértek.

Eddig csak áprilisban jelent meg a juhar, kőris, nyárfa, és szilfa pollenje, de a múlt heti mérés szerint már ezek is okozhattak tüneteket az allergiásoknak.

Kétféleképen lehet elkerülni a tüneteket, vagy még idejében elkapni a kezdődő allergiát. A Megyei tisztifőorvos szerint kevesebb testmozgást ajánlott a szabadban végezni, többet kell mosni és cserélni a ruhánkat, de a hajunkkal is ez a helyzet. A mosott ruháinkat ne a szabadban, hanem zárt helyen teregessük ki. „Ha ezek a praktikák kevésnek bizonyulnak, akkor a patikában antihisztamin tartalmú gyógyszereket kell vásárolni. Szemcseppet és orrcseppet is érdemes beszerezni, ami más, mint amit megfázásra kapunk a gyógyszertárban.” – tájékoztatott dr. Bosnyákovits Tünde.

A következő időszakban a pollenkoncentráció növekedhet, de még messze vagyunk a „csúcsragadozótól”, ugyanis a parlagfű majd csak júliusban kezd el virágozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.