Novák Katalin: Nem kell félteni a magyar nőket!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint, ma egyre jobb nőnek lenni Magyarországon. A kormány intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy megkönnyítsék a nők mindennapjait, a gyermekvállalást, és később abban is segítenek, hogy az anyaságot össze tudják egyeztetni a munkavállalással.

Korábban egy nőnek választania kellett karrier és család között, és azt is jól meg kellett gondolnia, hogy mikor legyen anya. Ma Magyarországon már nem kelt indokolatlan félelmet egy nőben a gyermekvállalás. Persze ma sem könnyű az elköteleződés, az életforma-váltás, de a család és a munka ma már nem egymásnak ellentmondó, hanem párhuzamosan megvalósítható részei az életnek. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani.

Jó nőnek lenni ma Magyarországon?

Szerintem egyre jobb nőnek lenni, és egyre kisebb a különbség a férfiak és a nők lehetőségei között. A magyar nők legalább olyan tehetségesek, rátermettek és tettrekészek, mint a magyar férfiak. Ráadásul mi, magyar nők, még arról sem mondtunk le, hogy udvariasak legyenek velünk, értékeljük, ha előre engednek az ajtónál vagy felsegítik a kabátunkat.

Milyen intézkedéseket hozott a kormány, amely most kifejezetten a nők életét segíti?

Egy nő életében a gyermekvállalás az az esemény, mely komoly változást okoz. Most olyan családtámogatásokat vezetünk be, amelyek további segítséget nyújtanak. Bevezetjük a Babaváró Támogatást, amely a 18-40 év közötti nők és férjük számára nyújt egyedülálló segítséget. A házaspárok tízmillió forintos kamatmentes szabad felhasználású hitelt tudnak igényelni, amely akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat, ha három gyermeket vállalnak. A munkavállaláshoz is segítséget adunk, hiszen lesz annyi bölcsődei férőhely, amennyire szükség van. Bevezetjük a nagyszülői GYED-et, de említhetném a használt lakásra kiterjesztett CSOK-kölcsönt és a nagycsaládosok számára elérhető kedvezményes autóvásárlást is. Ráadásul a négygyermekes édesanyák életük végéig személyi jövedelemadó-mentességet is kapnak a jövő évtől. Azt is meg tudjuk ígérni, hogy a támogatások igénylése egyszerű lesz, nem lesznek adminisztratív és bürokratikus akadályok, így bízunk abban, hogy az új családvédelmi akcióink nagyon sok magyar nőt, férfit és családot meg tud szólítani.

A 2017-es adatok alapján már a teljes társadalomban magasabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya, mint a férfiaké.  Eljuthattunk az egyenjogúság azon pontjára, ami a nőket megilleti?

Az élet egyes területein mindenképpen. Fontos, hogy az egyenjogúságért folytatott küzdelemben azt se tévesszük szem elől, hogy Magyarországon a nők ebben már nem állnak rosszul, csak élni kell a lehetőségekkel. Az egyetemekről, a szakképzésből folyamatosan jönnek ki azok a fiatalok, akik nőként megkövetelik az őket megillető helyet, a vállalkozók között is sok a sikeres nő. Nem kell félteni a magyar nőket, mert erősek és öntudatosak, és meghozzák azokat a döntéseket, amelyek számukra a kedvezőek.

Lehet –e egyensúlyt találni az anyaság és a karrier között?

Ma mindenképpen könnyebb, mint korábban. A 2010-es kormányváltás előtt sok támogatás megszűnt. Ebben az időszakban vették el a GYES harmadik évét, tehát ha nem született meg a kistestvér három éven belül, akkor a nők visszakényszerültek a munkahelyükre. Ha azonban kistestvér született, akkor a nagyobbik után már nem lehetett felvenni a támogatásokat. Az egy nagyon nehéz időszak volt, de 2010 óta folyamatosan építjük újra a családtámogatásokat és igyekszünk visszaszerezni az emberek bizalmát is: merjenek ismét gyermeket vállalni, családot alapítani. Ettől függetlenül, ha egy nő szeretne sikeres lenni mind a munkájában, mind a magánéletében ez a kihívás egy állandó megfelelés elé állítja, legyen szó bármilyen támogató környezetről.

Hogyan segítik a nők visszailleszkedését a munkába a szülés után?

2017-től új, a helyi igényekhez jobban igazodó mini, családi és munkahelyi bölcsődéket hoztunk létre, a munkahelyvédelmi adókedvezménnyel a munkáltatók járnak jól, ha kisgyermekes szülőt alkalmaznak, és a jövőben a rugalmas foglalkoztatásra is nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni. A közelmúltban létrehoztuk a Család- és Karrierpontok hálózatát, működnek ilyen központok Csongrád megyében is, ezek pontosan azt a célt szolgálják, hogy a kisgyermekes édesanyák segítséget kaphassanak a helyben való, rugalmas munkavállaláshoz. Fontos, hogy a munkaadók is lássák a kisgyermekes édesanyákban rejlő lehetőségeket. Emellett dolgozunk a kismama-szövetkezetek kialakításán is, azon, hogyan tudnánk jogszabályokkal, ösztönzőkkel a munkaerőpiacot még kedvezőbbé tenni mind az édesanyák, mind a munkaadók számára, és még inkább segíteni a nőket abban, hogy helyt tudjanak állni a munka mellett a családi életükben is. Sok munka van mögöttünk, de legalább annyi még előttünk is.

Előző sztori

Csongrád helyben tartaná a végzett fiatalokat

Következő sztori

Megint afgánok tévedtek Röszkére

Legutóbbi hasonló cikkek