Politika

Mindenki nyert tegnap Brüsszelben

Mindenki nyert tegnap Brüsszelben

2019. március 21., csütörtök
Mindenki nyert tegnap Brüsszelben

A Fidesz javaslata alapján tegnap felfüggesztették a párt EPP-beli tagságát. Elmondjuk, miért nyert ezen mindenki: Orbántól Weberig.

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette beOrbán Viktorminiszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője – mondtaOrbán Viktor, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

“Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik”

– fogalmazott a Fidesz elnöke. Orbán Viktorközölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig “magunk részéről (…) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal”. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét. Orbán Viktorközölte: a Fidesz is felállította a maga “három bölcs emberének bizottságát”, amelyet Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke vezet majd. A testület tagja lesz Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára és Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Ők tárgyalnak majd a néppárt által delegált három emberrel, és tőlük várják majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek – mondta el. Orbán Viktorúgy fogalmazott:

“az Európai Néppárt ma jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet”. Jó döntést hozott abból szempontból, hogy a kampánynak egységesen tudunk nekivágni, továbbá, mert továbbra is támogatni tudjuk Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, valamint mert semmilyen utat nem zártunk le, így a választások után szabadon dönthetünk a néppárt és a Fidesz viszonyáról

– fejtette ki. A magyar miniszterelnök nagyon érdekesnek, izgalmasnak és tanulságosnak nevezte a néppártban lefolytatott vitát. Mint mondta, az elmúlt hetekben az EPP jövője kérdésessé vált, és avita a néppárt jövőjéről szólt. Hangsúlyozta: mi szeretnénk, hogy az Európai Néppárt maradjon továbbra is a legerősebb pártja az európai politikának, és azt, hogyegységes kampány tudjanak folytatni. Továbbá szeretnék, ha hosszabb távon a néppártban nem a baloldali liberális gondoltak uralkodnának, hanem egy kiegyensúlyozott pártcsalád maradna, ami csak úgy lehetséges, ha abban “mi, a keresztény-konzervatív értékeket képviselő párt is jelen vagyunk” – mondtaOrbán Viktor. Közölte,

az egység érdekében választották a 2000-es években már kipróbált osztrák forgatókönyvet, és ezt terjesztették elő kompromisszumként. Az osztrák néppártot 2000-ben ki akarták zárni “mindenhonnan”, mert akkor koalíciós kormány hoztak létre Haiderral, és akkor is három bölcs embert kért fel vizsgálatra az EPP

– emlékezetett.

Brüsszel, 2019. március 20.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyûlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetõ helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Ezért nyert mindenki

Szakértők szerint a Fidesz tegnapi döntésével – miszerint önként és saját kezdeményezésre függesztik fel a párt tagságát, mindenki nyert. Legfőképpen időt, ami jó a Néppártnak (mert nyugodt lehet a kampány), Manfred Webernek (mert a reflektor csak rá világíthat) és jó Orbán Viktornak is, hiszen lényegében az EP választások után folytatódhatnak majd a tárgyalások. Döntő lesz azonban, hogy milyen erőviszonyok alakulnak ki addigra. Ha a Fides őrizni tudja a pozícióját a választáson, vagyis továbbra is ilyen magas létszámban lesznek a fideszes EP-képviselők, akkor komoly alkupozícióba kerül majd – akár a mérleg nyelve is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.