Egyetem

Két határon túli kislány életét mentették meg Szegeden

Két határon túli kislány életét mentették meg Szegeden

2019. március 19., kedd
Két határon túli kislány életét mentették meg Szegeden

Ismét szívfejlődési rendellenességgel született, határon túli gyermekek műtétjét végezték el a Szegedi Tudományegyetemen: a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! nemzetközi programja tette lehetővé.

Két romániai kislány, a nagyváradi Cráciun Miruna-Elena és a temesvári Vass Klaudia kapott az életre új lehetőséget: az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának, valamint a II. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Központ szívsebészeti osztályának együttműködésével gyógyították meg a szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeket. A hároméves Klaudia születése óta ismert szívbetegségben szenvedett, tüdőverőér szűkület elégtelenség és lyukas szív miatt állt kardiológiai gondozás alatt Romániában. Háromhetes korában a kritikus szűkület miatt ballonos tágítást végeztek rajta, de az sikeretlen volt, így az első szívműtétre Marosvásárhelyen került sor, amely átmenetileg javított a kislány állapotán. Azonban idővel ismételt szívműtét vált szükségessé, amit Romániában nem vállaltak. Mint ahogy prof. dr. Katona Márta elmondta, a Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai vizsgálatát követően a szívsebészeti konzílium után a kardiológiai központ szívsebészeti osztályán a defektust zárták, a tüdőverőér szűkületet pedig úgy orvosolták, hogy a saját szívbillentyűt kivágták, és egy emberi donorból vett billentyűs eret ültettek bele, a pitvari lyukat pedig egy öltéssel elzárták. A másik kislánynak, egy ikerpár tagjának, a hétéves Cráciun Miruna-Elenának február 13-án volt a szívműtétje. Dr. habil. Hartyánszky István úgy fogalmazott, hogy eredetileg a szívpitvart elválasztó sövényen lyuk volt, ezért a kislány az ikertestvéréhez képest három kilóval könnyebb volt. A szegedi Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai vizsgálata kimutatta, hogy a 7 éves gyermeknek azonnali szívműtétre van szüksége, ugyanis a keringési elégtelenség tünetei jelentkeztek, és a kisvérköri nyomás emelkedni kezdett. A szívsebészeti osztályon - a Rotary finanszírozásának köszönhetően - a defektust elzárták, ennek következtében a kis beteg állapota gyorsan javult. Egy hónapja volt a beavatkozás, azóta a kislány két kilót hízott, és annyira megkedvelte a szegedi orvosokat és ápolókat, hogy azóta nem vette le a karszalagot.

(Forrás: szte)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.