Sport

Kajak-vb: Kovács Katalin szerint Szeged a legtökéletesebb versenyhelyszín

Kajak-vb: Kovács Katalin szerint Szeged a legtökéletesebb versenyhelyszín

2019. március 11., hétfő
Kajak-vb: Kovács Katalin szerint Szeged a legtökéletesebb versenyhelyszín

Kovács Katalin a 31 világbajnoki címéből kilencet Szegeden nyert, így tökéletesen tudja, hogy milyen érzés hazai pályán vb-aranyat szerezni. Erről is nyilatkozott az idei, augusztus 21. és 25. között sorra kerülő, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb kapcsán.

"Sportolóként nagyon utáltam azt a kérdést, hogy melyik a legkedvesebb világbajnoki címem, mert mindegyikért nagyon sokat dolgoztam, és mindegyik mögött van egy sztori" - mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján a háromszoros olimpiai bajnok kajakos. "Így azonban, hogy harmadik éve nem versenyzem, a szegedi vb-címek jutnak először eszembe, és szinte ugyanúgy várom az idei világbajnokságot, mint aktív koromban, előjönnek az érzések, hogy milyen fantasztikus dolog hazai közönség előtt szerepelni" - tette hozzá.

Kovács Katalinnak az 1998-as szegedi vb azért volt emlékezetes, mert akkor nyerte az első világbajnoki aranyát (K-4 200 m), a 2006-os vb azért, mert hat aranyat szerzett, a 2011-es pedig azért, mert a K-2 200-on és K-4 500-on nyert vb-címe volt az utolsó két világbajnoki elsősége.

"Nem a 2011-es volt a legjobb vb-szereplésem, de olimpiai számban is nyertünk, és ráadásul a három szegedi vb-m közül az volt az egyetlen verseny, amely kvalifikált az olimpiára. Leírhatatlan volt a hangulat, ezért is marad emlékezetes számomra a 2011-es szegedi esemény" - fogalmazott Kovács Katalin, aki immár kétgyermekes anyuka. A kajakkirálynő folyamatosan testközelből tapasztalhatta meg, hogy miként fejlődik a Maty-éri pálya, ám talán a létesítmény idei fejlesztése lesz a legnagyobb, ami két szegedi vb között történt a pályával. "Kicsit irigykedem is a többiekre, hogy ilyen kiváló körülmények között versenyezhetnek - mondta. - Már akkor is fantasztikus volt a pálya, amikor én kajakozhattam Szegeden, mindig minden nemzet nagyon örült, ha ide kellett jönni, mert tényleg tökéletes versenyeket rendeztünk. Mindig is le volt maradva tőlünk a világ a szervezést tekintve. Ez lesz az első szegedi vébém szurkolóként, de nagyon élvezem ezt az életet is, és alig várom, hogy augusztusban a helyszínen drukkoljak a magyaroknak".

Az MKKSZ honlapjának megfogalmazása szerint a 2011-es állapotokhoz képest valóban komoly ráncfelvarráson esett-esik át a létesítmény, köszönhetően a kiemelt állami támogatásnak, hiszen mintegy kétmilliárd forintból épül újjá a pálya. A legutóbbi vébén az osztósziget helyén még nádas volt, most pedig híd vezet majd át a szigetre. A televíziós közvetítés kamerái átköltöznek a sziget oldalára, így a képernyő előtt ülők is láthatják majd, hogy mennyire fergeteges hangulatot teremt a lelátókon helyet foglaló több mint tízezer néző.

Szélesebbek lesznek az utak, nagyobb lesz a versenyzői terület, ahova két sportolói pihenőhelyet is kialakítanak a szervezők. Itt tölthetik szabad idejüket kényelmes ülő- és fekvőalkalmatosságokban kivetítők előtt a versenyzők és a csapatok tagjai. Berényi Péter, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója elárulta: a tavalyi világkupán már bemutatkozott számos újítás egyike az eredményhirdető átalakulása lesz, a célba érés után a döntősök visszaeveznek a díjátadó pódiumhoz, a döntők ideje alatt DJ és hangulatfelelős, több látványos produkció, valamint számos színes bejátszás teszi még hangulatosabbá a versenyt. Továbbá rengeteg kiegészítő programot kínál a vásárváros és a szponzorfalu a vébén, amely a teljes családnak tartalmas kikapcsolódást jelenthet. Szintén rendkívül fontos újítás lesz az A lelátó befedése, így az ott helyet foglalók a várható meleg ellenére is hűvösebb, árnyékosabb helyről izgulhatják végig a futamokat. Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke szerint a 2011-es világbajnokság nemzetközi tekintetben is mérföldkő volt, ami rengeteget javított a sportág megítélésén, így a verseny után kiváló visszajelzések érkeztek a nemzetközi szövetségtől és a szurkolóktól is. "Mi is nagyon szerettük rendezői oldalról a 2011-es vébét, amelynek a kampánya rendhagyó volt, az idén pedig a sportprezentációba, tehát a helyszíni élménybe szeretnénk új színt vinni, egyedülálló izgalmakat fogunk biztosítani mindenki számára" - mondta Schmidt Gábor.

José Perurena, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnöke is elismerően beszélt a szegedi rendezésű versenyekről.

"A kajak-kenu sportág szerelmesei Magyarországot, azon belül különösen Szegedet a sportág legendás helyszínének tekintik - idézte a spanyol sportvezetőt a kajakkenusport.hu. - Az itteni közönség ráadásul mindig színes, lelkes, és nem utolsósorban rendkívül hozzáértő." Perurena kiemelte: a sportolók nagyon szeretnek itt versenyezni, hiszen a szegedi sportesemények hangulata minden alkalommal arra ösztönzi őket, hogy a maximumot hozzák ki magukból. "Számukra tehát ez a legtökéletesebb környezet, ha szeretnék kvalifikálni magukat a jövő évi tokiói olimpiai játékokra. Tudjuk, hogy a szervezők mindent megtesznek azért, hogy az idei világbajnokság a valaha volt legjobb legyen minden tekintetben. Kiemelten izgalmas időszak ez a sportág számára, és biztosak lehetünk benne, hogy Magyarország és Szeged szervezésében a gyorsasági kajak-kenu versenyek a legjobb kezekben vannak" - fogalmazott az ICF elnöke.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.