Közélet

Gócpont nincs Szegeden, bárhol elvihetik a tolvajok a biciklinket

Gócpont nincs Szegeden, bárhol elvihetik a tolvajok a biciklinket

2019. március 16., szombat
Gócpont nincs Szegeden, bárhol elvihetik a tolvajok a biciklinket

Az elmúlt év statisztikái szerint negyedére csökkent a bicikli lopások száma Szegeden. Ez a lakosság és a rendőrség összehangolt munkájának köszönhető, de még így is érdemes odafigyelni, hogy és hova tesszük le a városban a drótszamarunkat.

Jobban figyelünk a biciklink biztonságára, sokkal tudatosabban választjuk meg mivel zárjuk le járművünket. Ez azért fontos, mert elsősorban a tulajdonos hozzáállásán múlik, hogy mennyire biztosítja be a kerékpárját.

Azt szoktuk javasolni, hogy legalább a kerékpár értékének 10 % -át költsük biciklizárra.” – figyelmeztetCsala- Pellek Borbála. Már ránézésből látszik, hogy melyik a jó kerékpárzár és a "szakértő" tolvajok ezt figyelik is. Az, amelyik vékony, vagy olyan láncszemekből áll, ami könnyen átvágható, nem biztonságos. „Mi a vastag láncokat, vagy az U alakú zárat ajánljuk. Ezeket nehéz elvágni.” – tanácsolja a rendőrség munkatársa.

"Szegeden nincsenek olyan gócpontok, ahonnan jellemző, hogy kerékpárt lopnak. Az azonban megállapítható, hogy a közterekről tűnik el a legtöbb bicikli és szorosan ott vannak mögötte a sorban a társasházaknyilvános terei. Általánosságban elmondható, hogy alkalom szüli a tolvajt, azaz ha látnak egy jó biciklit, vékony zárral, akkor azt megpróbálják elvinni a tolvajok"-mondta elCsala- Pellek Borbála, a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársa.

Bekamerázott biciklitárolók elsősorban a bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek, piacok környékén vannak. Emellett azonban nagyon fontos, hogy mindenki gondoskodjon a saját védelméről is, fontos tehát a prevenció.

Amióta működik a Bike Safe program, jóval több bicikli talál vissza az eredeti gazdájához. A rendőrség minden hónapban tart regisztrációt, ahová a kerékpárral együtt kell érkezni, fotót készítenek a járgányról, és az vázszámáról is. Az vázszám nagyon fontos, mert sokszor nem látható, és bicikli vásárláskor, illetve a kerékpáros kis könyvben is el lehet írva. Ez azért probléma, mert ha elviszik, akkor egy "nem létező" biciklit keresnek a rendőrök akár éveken keresztül.( A következő regisztráció időpontja: 2019. március 21. 13:00-17:00 Szegedi Rendőrkapitányság Szeged, Párizsi krt.16-22.)

Jelenlegmintegy1000 darab kerékpár van beregisztrálva a szegedi Bike Safe programba. Rengetegen érdeklődnek iránta, emiatt nagyon népszerű, mind a fiatalok, mind az idősebbek körében.

Ha egy beregisztrált bicikli eltűnik, akkor azonnal körözést adnak ki a vázszám alapján.

Ezután a rendőrökmár könnyebben találják meg az elveszett biciklit, hiszen már tudják, hogy hol szokták ezeket értékesíteni.Ilyen frekventált hely például a piac, ahol a tapasztalat szerint a vevők nem kérnek papírokat, ami nagy hiba.

„Azon dolgozunk, hogy a javuló tendencia folytatódjon. Ehhez szeretnénk kiterjeszteni a Bike Safe programot a szegedi külterületekre is és más városokra is. Voltunk már Mihálytelken, Dorozsmán, és Röszkén is,de Csongrád megye több településén így Csongrádon, Szentesen, Kisteleken is folyamatosan dolgoznak a kollégák.A kerékpártulajok interneten keresztül is regisztrálhatják a biciklijüket,ez azonban körülbelül 500 forintba kerül, amit bankkártyával lehet kifizetni. A helyszíni regisztráció természetesen ingyenes” - adott tájékoztatást Csala- Pellek Borbála.

Képek: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.