Gazdaság

Ez sem Szeged: 14 milliárdos fejlesztés indul Dunaújvárosban

Ez sem Szeged: 14 milliárdos fejlesztés indul Dunaújvárosban

2019. március 5., kedd
Ez sem Szeged: 14 milliárdos fejlesztés indul Dunaújvárosban

A Hamburger Hungária Kft. 14,091 milliárd forintból fejleszti a dunaújvárosipapírgyárat 2022-ig - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, hogy a versenyképességet és a fenntarthatóságot javító gyárfejlesztéshez a kormány 1,637 milliárd forinttal járul hozzá. A támogatást azzal indokolta, hogy az osztrák tulajdonú Hamburger Hungária új technológiákat telepít Magyarországra, hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek - mint fogalmazott - a kedvező termelési tapasztalatoknak köszönhetően kutatási, fejlesztési és technológiaintenzív befektetéseket is terveznek. Utóbbiak megjelenése 2018-ban rekordot döntött, a kormány hét technológiaintenzív és tíz kutatási-fejlesztési beruházáshoz adott állami támogatást - jegyezte meg a miniszter. A beruházásokért - tette hozzá - a Hamburger Hungária Kft. fejlesztéséhez hasonlóan erős nemzetközi verseny folyt, utóbbit 15 lehetséges helyszín közül nyerte el Magyarország. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magas hozzáadott értékű termelést és fejlesztéseket vonzó támogatásösztönzési rendszerrel a magyar gazdaság továbbra is az EU-átlagot legalább 2 százalékkal meghaladó növekedést érhet el.

A Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint a gyárfejlesztést nem csupán a piaci kihívások indokolják, de a hosszú távú bővítési és korszerűsítési igények is. Bencs Attila hozzátette, hogy a termelés hatékonyságát javító beruházás egyszerre segíti a változó piaci igények kielégítését és a természet erőforrásainak védelmét, ráadásul a gyártói kapacitást is bővíti.

A cégvezető sikertörténetnek nevezte, hogy a dunaújvárosi papírgyár a kilencvenes években az osztrák Prinzhorn-csoport tulajdonába került, hiszen - mint mondta - a termelés azóta is folyamatosan bővül, az üzem évente 800 ezer tonna hulladékpapírt hasznosít újra, az anyacég pedig 150 milliárd forintot fektetett be Magyarországon az elmúlt 10 évben. Utóbbiaknak köszönhető, hogy a papírgyártás energiafelhasználása harmadával csökkent, a szén-dioxid-kibocsátás pedig a felére esett vissza - tette hozzá. A vállalat a beruházást követően új gyártósor és erőmű építésével is számol, hogy 700 ezer tonnáról 1 millió tonnára emelje a dunaújvárosi üzem éves termelési kapacitását. Cserna Gábor (Fidesz-KDNP), Dunaújvárospolgármestere a bejelentést üdvözölve kiemelte a Hamburger Hungária Kft. társadalmi szerepvállalását, fejlesztéseit, kiemelkedő sporttámogatását és egészségügyi hozzájárulásait. A vállalat lokálpatriótának számít Dunaújvárosban azért is, mert helyi munkaerőt foglalkoztat, hosszú távú életpályát kínálva már a szakképzéstől kezdve - tette hozzá.

A Hamburger Hungária Kft. a bécsi székhelyű Prinzhorn-csoport tagja. A 7000 munkavállalót foglalkoztató anyavállalat 2014 óta a kormány stratégiai együttműködő partnere, árbevétele eléri az 1,6 milliárd eurót évente. Három magyarországi cége, a Hamburger Hungária Kft., a Duparec Kft. és a Dunapack Kft. összesen 1120 embernek ad munkát.

A Hamburger Hungária Kft. a nyilvános cégadatok szerint2016-ban 257,8 milliárd forint, 2017-ben 285,6 milliárd forint árbevételt ért el túlnyomórészt külföldi értékesítésekből. A cég adózott eredménye 2016-ban 67 milliárd forint, 2017-ben 39 milliárd forint volt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.