Hírzóna

Emmi: egyre inkább trendi családban élni

Emmi: egyre inkább trendi családban élni

2019. március 2., szombat
Emmi: egyre inkább trendi családban élni

A kormány családvédelmi intézkedéseinek és a családsegítő szervezetek munkájának köszönhetően egyre inkább trendi családban élni és erről beszélni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

Sölch Gellért a Családháló országos szervezetének rendezvényén elmondott köszöntőjében kifejtette, Európában és a világon is példátlan az a családvédelmi intézkedési terv, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be az előző hónapban. Az intézkedés célja világos, egész Európában könnyen érthető: Magyarország a bevándorlás helyett a családokat támogatja - jelentette ki a kormány képviselője. Hangsúlyozta, sok fiatalnak hozhat kedvet a gyermekvállaláshoz a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásaként igényelhető 10 millió forint, a csok kibővítése, a négy gyermeket felnevelő anyák adókedvezménye, a nagycsaládos autóvásárlási program, a bölcsődei férőhelyek bővítése, a nagyszülői gyed és a második gyermektől kérhető egymillió forintos jelzáloghitel-elengedés. Az Emmi helyettes államtitkára a családok szempontjából fájónak nevezte, hogy az ellenzéki oldal fanyalgással, támadásokkal fogadta a családvédelmi intézkedéseket. "Nincsenek messze azok az idők, amikor a családokról való beszédre elhallgatás volt a válasz" - fogalmazott, majd hozzátetette, "közelítünk ahhoz a normális állapothoz, hogy családban élni és erről beszélni, nem csak öröm és szeretet forrása lehet, hanem egyúttal trendi is". Sölch Gellért példaként említette, hogy a családszervezetek állhatatos munkájának eredményeként ma már egyre természetesebb, ha egy munkahely családbarát, a Családháló jóvoltából pedig egyre több értékes családtörténet ismerhető meg. A kabinet képviselője kitért arra is, a kormány 2010 óta a gyermeket nevelő családokat helyezi intézkedései középpontjába, előtte azonban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a politika érdemben foglalkozzon a jövő egyik legfontosabb kérdésével, az ország népességének alakulásával. A kormány családpolitikája kilenc éve kiszámítható és következetes, segíti és ösztönzi a gyermekvállalást, amihez megfelelő alapot jelentett amegszabadulás a devizaadósság terheitől és a munkahelyekre építő gazdaságpolitika - mondta. Sölch Gellért beszélt arról is, hogy a kormány munkaadói járulékkedvezményekkel és a gyed extrával segítette azokat a szülőket, akik gyermekvállalás és gyermeknevelés után szeretnének visszatérni a munka világába. Emellett a családok boldogulását jelentősen támogatja a családi adókedvezmény is, amelynek köszönhetően a gyermekes családok nettó jövedelme másfélszeresére nőtt és egyre jobb helyzetben vannak a gyermekesek - közölte.Kiemelte, 2019-re négy év alatt megduplázódott a kétgyermekesek adókedvezménye, akiknél idén havonta 40 ezer forint marad ennek köszönhetően. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) eddig mintegy 100 ezer család vette igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.