Kultúra

Tárlat nyílik Vásárhely építészeti emlékeiről

Tárlat nyílik Vásárhely építészeti emlékeiről

2019. február 1., péntek
Tárlat nyílik Vásárhely építészeti emlékeiről

Hódmezővásárhely építészeti emlékeiről nyílik kiállítás Lebontva, átalakítva, megőrizve címmel a Tornyai János Múzeumban kedden - tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Arany-Tóth Attila közölte, hogy a tárlat korabeli fotók segítségével eleveníti föl az egykor Hódmezővásárhelyre oly jellemző, mára már nagyrészt eltűnt mezővárosi hangulatot. A Bernátsky Ferenc történész-muzeológus által összeállított kiállítás látogatói megismerhetik azokat az épületeket - a polgárok, a gazdák és az iparosok házait, a külváros vályogházait, valamint az üzleteket és a malmokat -, melyek egykor meghatározták a város arculatát. A Szücs Ferenc és két ismeretlen fényképész által az 1960-as években és az 1970-es évek elején készített felvételeken látható épületek között akad, amelyet már lebontottak, többet jelentősen átalakították, néhány pedig a mai napig megőrizte eredeti homlokzatát. Az érdeklődők felismerhetik az egykor az Ady Endre utcán állt Solti-malmot, melyet nem sokkal a fotózás után lebontották, hogy helyén felépítsék a Munkásőrség székházát, de látható kép Steiner Ferenc tornyos házáról és egy cigány putriról is. Egy másik, ismeretlen fényképész által az 1970-es évek elején készített sorozat képein látható, amint a Csúcs városrészben a házak homlokzatát igyekeznek karbantartani, néhol már az épületek korszerűsítésére is sor került, a falakat kőpor vakolattal borították, az ablakokat nagyobbakra cserélték, a lábazatot alászigetelték, a kerítést pedig már betonelemekből készítették.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.