Írjon nekünk

Hírzóna

Sikeres nyílt napot tartottak a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium mind a közrendvédelmi, mind a határrendészeti rend­őr elágazás tekintetében meghatározó tényezője a déli régió és az egész ország rendőrképzésének – írja a Zsaru magazin.

Januári nyílt napjukra négy megyéből érkeztek a diákok, akiknek nagy része a városban akar majd továbbtanulni a sikeres érettségi után.

Nem volt kegyes az időjárás a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziummal januárban sem. Tavaly szeptemberben, a tanév nyitórendezvényén szakadó esőben kellett helytállniuk oktatóknak és diákoknak. A január 25-ei, pályaválasztási tanácsadásra, illetve pályaorientációra irányuló nyílt nap alkalmával pedig a zord télben mutathatták meg a zsaruk, hogy ők nehéz időjárási körülmények között is zsaruk.

– Szerencsére ezt így gondolták a képzésünk iránt érdeklődő középiskolások is, akik a szakadó hóesésben is meglátogatták az intézményt – emlékezett vissza Vörös Tibor alezredes, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium szakmai ismereti és nevelési szakcsoportjának osztályvezetője. – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Baranya megyéből fogadtuk a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, 270 végzős, pályaválasztás előtt álló középiskolás vett részt a nyílt napunkon. A nagy létszámú látogatócsoportok betekintést nyerhettek a képzési és a szolgálati feladatokat bemutató folyamatokba. A programhelyeken tanulók és oktatók, valamint a területi szervtől érkezett munkatársak fogadták a középiskolásokat. Az elsőéves és a már próbaidős rendőr tanulóink az iskolai életről, valamint a szakmai gyakorlatról tartottak rövid beszámolót, tovább színesítve a programot. A szemléltetést és a magyarázatot követően számos, a szakmát érintő célirányos kérdést tettek fel a vendégek. Ebből arra következtethetünk, hogy továbbra is töretlen a rendőri munka iránti érdeklődés.

A középiskolásoknak nagyon tetszett a csapatszolgálati, csapaterős tömegkezelési bemutató, amit csak a határvadászok szolgálati kutyáinak népszerűsége szárnyalt túl. A fegyverek, bűnügyi helyszínelők bemutatóinál is megmutatkozott a tizenéves korosztály technikai érdeklődése, de hatalmas sikert aratott a határrendészeti munkában egyre többet használt drónok bemutatója is.

A 18 éves Kozák Péter egy műszaki szakközépiskola tanulója, őt ezen a nyílt napon is a technikai fejlesztések, felszerelések érdekelték. Ő már döntött arról, hogy Szegeden szeretne tanulni, határátkelőhelyen szeretne zsaru lenni. Folyamatosan követi az iskola honlapját, valamint a rendőrségi híreket. Az autók szerelmeseként leginkább a speciális képzés érdekli, melyek alapján a zsaruk ki tudják szűrni, illetve azonosítani a lopott autókat a röszkei vagy a nagylaki határátkelőnél. A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium felnőttképzési és továbbképzési osztályának főtanára, Simon Róbert őrnagy ennek a speciális képzésnek az egyik szaktekintélye, akit még külföldre is rendszeresen meghívnak a lopott vagy manipulált autók azonosítását ismertető előadásokra. A középiskolás tőle szeretné ellesni a rendőrmunka e szegmensének titkait.

– Hogy a majd háromszáz gimnazista és szakközépiskolás nem csak olyan lehetőségnek tekintette a rendezvényünket, ahol meg lehet úszni egy tanítási napot az iskolából, azt egyértelműen bizonyította szaktanáraink visszajelzése. Ezer és ezer kérdéssel bombázták őket a diákok – folytatta Vörös Tibor alezredes. – Nem csupán az iskolai képzés, a felvételi rendszer, a rendészeti gimnáziumi tanulmányok műhelytitkai érdekelték őket, hanem maga a hivatás, a pálya és a szakterületek is. Látszott rajtuk, hogy azért jöttek ide, mert érdekli őket a rendőrség, a zsarumeló. Nagyon remélem, hogy sokukkal fogunk majd találkozni szeptemberben, a 2019–2020-as oktatási év tanévnyitóján. Jó látni, hogy a fiatalokat érdekli a rendvédelem. A szakgimnázium integráns része Csongrád megye, illetve Szeged megyei jogú város oktatási, tudományos és közéletének, így aki hozzánk jelentkezik, annak később lehetősége van részt venni magasabb szintű képzésben is. A kormányhivatal és a város vezetésével, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Szegedi Tudományegyetemmel kialakított szakmai és baráti együttműködés biztosítja tanulóinknak a szakmai és emberi önfejlesztéshez szükséges további lehetőségeket.

A 19 éves szegedi Balasa Gergely is idén érettségizik. Családi örökségként kapta a hivatás, a zsarumeló iránti tiszteletet, mindenképpen a rendvédelem területén képzeli el a jövőjét:

– Jogi egyetemre készülök, de annak elvégzése után a rendőrségnél szeretnék dolgozni, követve nagybátyám példáját, életútját. Ez a nyílt nap remek alkalom volt arra, hogy belülről, személyesen, sokszor szó szerint kézzel foghatóan tapasztalhassam azt, amit a családi legendákból hallottam a rendőrségről. Ezt szeretném csinálni, a törvény, a törvényesség szolgálata az életcélom. Bár mint mondtam, egyetem után tervezem a jelentkezésemet, most elgondolkodtam, mi lenne, ha innen, rendőrként kezdenék majd bele az egyetemi tanulmányokba, hiszen rengeteg lehetőségről hallottunk a tájékoztatón a továbbtanulás kérdésében is. A tanulás mellett sportolok, itt erre is megvan a lehetőség, ez sem utolsó szempont. Amit az iskolából láttam, az nagyon tetszik, a hivatástudat, a környezet, a szellem, a csapat adja azt az elegyet, amiből nem akarok kimaradni, rendőrként szeretnék szolgálni.

 

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

15 éves csongrádi fiú lett a világ Legjobb Ifjú Madárfotósa

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Koncz-Bisztricz Tamást nemzetközi pályázaton díjazták.

Tovább olvasom

Hírzóna

Makón már a múzeumok őszi fesztiváljára készülnek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kubinyi Anna 2015-ben elhunyt makói születésű Kossuth-díjas gobelintervező gyűjteményes emlékkiállítása lesz a kiemelt rendezvény.

Tovább olvasom

Egészség

A héten csak Vásárhelyen irtják a szúnyogokat a megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

400 hektáron.

Tovább olvasom

Aktuál