Nyártól szépülhet a Holt-Tisza – 160 ezer tonna iszapot kell kikotorni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy és félmilliárd forint kormányzati támogatásból válik meg gúnynevétől a Dög-Tiszának csúfolt holtág. A munkálatokat a nyáron kezdik a víz leengedésével, majd a felgyülemlett iszap kikotrásával.

B. Nagy László országgyűlési képviselő a holtág rehabilitációja kapcsán elmondta, ez a beruházás nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését. “A mostani vízszennyező forrás az egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, annak a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani” – magyarázta.

A rehabilitáció során 160 ezer tonna iszapot kell kikotorni a holtágból. Ezzel megszűnik a bűz és újra élet költözhet a vízbe. De a környezetvédelmin túl közegészségügyi okokból is fontos a kármentesítés. Az ipari és lakossági szennyezésen túl az itt kifejlődő szúnyogok terjesztették a kutyákra veszélyes szívférgességet.

„Leengedik a vizet, a sok helyen több méter iszapréteget eltávolítják a mederből. Új mederfeltöltés lesz, az élő-Tiszával kontaktot létesítenek, majd utána az élő-Tiszából ez a holt mederrész feltöltésre kerül, élővilággal és vízminőséget garantáló vízügyi technológiákkal felvértezve szolgálni fogja a helyi közösségeknek az életét és egész Szegedet” – mondta Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselő a Hír TV-nek a hétvégén.

A holtágat évtizedeken át szennyezték termálvízzel, galvániszappal, valamint állati és emberi hulladékkal.

Előző sztori

Enyhe csütörtök lesz esővel

Következő sztori

Két kocsi karambolozott Szegeden