Közélet

Emlékszik még a szegedi tornádóra? – Videón a Széchenyi téri felfordulás

Emlékszik még a szegedi tornádóra? – Videón a Széchenyi téri felfordulás

2019. február 16., szombat
Emlékszik még a szegedi tornádóra? – Videón a Széchenyi téri felfordulás

1993. június 12-e egy szokványos nyári szombatnak indult, a gyerekek éppen a nyári szünet első óráit élvezték. A kora esti órákban azonban zöld színű felhő gyűlt Szeged fölött, mely félóra alatt káoszt okozott a városban. A Széchenyi téren keletkezett károkról a héten került fel videó az internetre.

Az akkori Délmagyar beszámolója szerint megyeszerte hálózatszerelő munkásokat mozgósítottak. A tűzoltókat először 19 óra 23-kor hívták telefonon, vasárnap reggelig több mint 60 bejelentés érkezett a 25 főt számláló tűzoltóságra, akik 58 esetben vonultak ki. Az 1993-as szegedi tornádó okozta károkról csütörtökön került fel egy videó az internetre. A felvételen a Széchenyi téren kialakult káosz látható.

A Festő,

a

Szent

Fe

renc,

a

Zsótér,

a

Zoltán,

a

Vi

téz,

a

Batthyány,

a

Május

1-je

utcákban,

továbbá

az

Ady,

Széchenyi,

Kolozsvári

és

Mars

téren

voltak

a

legnagyobb

rok. "A Hattyastelepen a szennyvíz kiöntött, mert nem működött az átemelő. Itt azonnal be kellett avatkozni. Szentmihálytelken a szél úgy csavart ki egy fát, hogy a vízvezeték is megsérült, ezért a vízműveknek azonnal el kellett hárítaniuk a csőtörést. A Gáspár Zoltán utcában tetőszigetelőlemezt emelt meg a panelház tetején az orkán erejű szél" – írta a megyei napilap.

A reptéren is óriási, milliós nagyságrendű kár keletkezett. "

Ahogy

a

könyvekben

meg

van

írva:

megjelent

a

rotorfelhőzet,

melyet

oldal

ról

kísértek

a

viharkutyák.

S

megindultak,

pont

a

rep

téri

épületek

irányába.

Azt

hiszem,

mi

voltunk

a

vihar

centrumában"

nyilatkozta

Po

dolcsák

András,

a

szegedi

repülőtér

megbízott

vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.