Közélet

A biztonságos internethasználatra figyelmeztettek a Csongrád megyei zsaruk

A biztonságos internethasználatra figyelmeztettek a Csongrád megyei zsaruk

2019. február 8., péntek
A biztonságos internethasználatra figyelmeztettek a Csongrád megyei zsaruk

A Biztonságos Internet Nap kapcsán a biztonságos internethasználatra hívja fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az Európai Unió 2014-ben deklarálta a Safer Internet programot, amelynek célja, hogy az internetet egy jobb hellyé tegye mindenki számára. Napjainkban az internet globális kommunikációs kapcsolatteremtő rendszerré nőtte ki magát, amely rendkívül széleskörű információáramlást bonyolít le. Tegyünk azért, hogy az internet használata megbízható segítség és szórakoztató kikapcsolódás maradjon! Fontos szabályok: - A biztonságos internethasználat illetve böngészés alapvető feltétele, hogy a felhasználó jelszavát ne árulja el senkinek, még barátainak sem! Ha ez mégis megtörtént, vagy már hosszabb idő telt el a korábbi jelszóválasztás óta, mindenképp cserélje le jelszavát egy biztonságosabbra! - Kellően biztonságos az a jelszó, amely legalább 8 karakter hosszúságú, tartalmaz kis- és nagybetűt, speciális karaktert és számot is. - Célszerű értelmetlen karaktersorozatot választani, hiszen így nehezebb akár kitalálni, akár megfejteni a titkos kódot. - Számos gyermek azért kér segítséget, mert a jogosulatlanul megszerzett jelszóval általában heccből nevükben kínos üzenetet küldenek, posztolnak az elkövetők. - Tudni kell, hogy a jelszó megszerzése, és a rendszerbe való belépést követően adatok törlése, álhír terjesztése, vagy a mások magánéletébe való rendszeres beavatkozás elkövetője egy vagy akár egyszerre több bűncselekményt is megvalósít. - Az on-line - akár diákcsínynek gondolt - zaklatás, személyes adattal való visszaélés, tiltott adatszerzés, információs rendszer vagy adat megsértése valójában bűncselekmény, amely akár szabadságvesztéssel is büntethető. Az elmúlt napokban a megye több oktatási intézményében is előadásokkal, prevenciós filmek vetítésével, szóróanyagok átadásával hívták fel a bűnmegelőzés területén dolgozó rendőrök az online tér veszélyeire a figyelmet. A Safer Internet hét programsorozatának utolsó előadása a következő héten a Gál Ferenc Főiskolán zárul 2019. február 13-án „Okosan használni!” címmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.