Közélet

4-es villamos: várják a hullámvasutazás végét

4-es villamos: várják a hullámvasutazás végét

2019. február 4., hétfő
4-es villamos: várják a hullámvasutazás végét

Majdnem 10 milliárd forint kormányzati támogatást kap Szeged a Modern Városok Programban a helyi elektromos tömegközlekedés korszerűsítésére. Az új villamosokra kiírt közbeszerzés azonban eredménytelenül zárult tavaly.

"Örülnénk, ha végre felújítanák. Évek óta zötykölődünk már, szörnyű a 4-es villamoson utazni" – háborgott Mátrai Béla az említett villamoson. "Az a kisebb gond, hogy öregek a járművek, de sokszor késik, várakozni kell, míg a másik villamos begurul a megállóba, hogy lehessen továbbhaladni. Mondjuk a késés az ilyen göröngyös vasutakon nem is csoda" – tette hozzá a nyugdíjas.

A tervezett korszerűsítés erre is megoldást nyújt. Kétvágányúsítás várható ugyanis a Kecskés és a Vám tér megállók között. Továbbá a Rákóczi utcánál tervezik biztonságosabbá tenni a villamosok közlekedését azzal, hogy lámpás kereszteződést alakítanak ki.

Azonban a Petőfi sugárúton nem egyenletes a villamosvonal, így a Pisa villamosok sem járhatnak rajta a 3-as vonallal ellentétben, és az ahárom, alacsony padlós, klímás jármű sem közlekedhetne rajta, amelyikre a tavaly kiírt közbeszerzés az ősszel eredménytelenül végződött. Ezért azt a szakaszt is ki kell egyenlíteni.

"Erre nem számítottam, amikor felvettek ide. Nem vagyok szegedi, így csodáltam, hogy mennyire szép a város, de azt nem vártam, hogy hullámvasúton kell majd az egyetemre bumliznom reggelente" – fejezte ki csalódottságát Enikő.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzés is csúszott már a nyáron, hiszen két héttel megtoldották az ajánlattételi határidőt. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester ekkor a Délmagyarnak azt nyilatkozta, erre a módosításra azért volt szükség, mert az ajánlattevőktől "jellemzően az utolsó pillanatban érkeznek meg a kérdések" a pályázat kiírására. Nagy szerint így biztosították, hogy minden ajánlattevő elegendő információval rendelkezik a kiíráshoz. Egy ideje azonban nem hallani semmilyen fejleményről a 4-es villamosvonal kapcsán. Az elképzelések szerint tavaly le kellett volna zárulnia a közbeszerzésnek, illetve ősszel a tervezésnek is, idén pedig kezdődhet a kivitelezés. Kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak, és amint válaszolnak, közöljük azokat.

Borítókép: Kovács Ferenc / archív

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.