Gazdaság

Nagyon nincs könnyű helyzetben az, aki ingatlanhoz akar jutni Szegeden

Nagyon nincs könnyű helyzetben az, aki ingatlanhoz akar jutni Szegeden

2019. január 29., kedd
Nagyon nincs könnyű helyzetben az, aki ingatlanhoz akar jutni Szegeden

Az ország legdrágább lakótelepei közt szerepel a Gedói. Itt 2015 és 2018 között 80 százalékkal emelkedtek az árak – derült ki egy elemzésből. De lakást bérelni sem olcsó Szegeden.

A 2018-as év második félévét elemző kiadvány szerint a szegedi járásban az egyik legdrágább, több mint 240 ezer forint az ingatlanok négyzetméterenkénti ára 10 és 20 százalék közti növekedés után. Ez az ár azonban még mindig elmarad a megyeszékhelyek élmezőnyétől: Győrben az átlagár meghaladja a 300 ezer forintot és az ötödik legdrágább Veszprémben is majdnem 300 ezer forint ez a szám. A megyeszékhelyek közül Salgótarjánban a legolcsóbb az ingatlan, itt a 100 ezer forintot sem éri el a négyzetméterenkénti ár. A vizsgált időszakban viszont robbanásszerűen emelkedtek a lakótelepi lakásárak Szegeden. 2015 óta 75 százalékkal, átlagosan 225 ezer forintra drágultak ezeknek az ingatlanoknak a négyzetméterárai. Ez az adat nem csak a panelházakra érvényes. A szegedi lakótelepek közül is kitűnik a gedói, ahol 79,8 százalékos emelkedést mértek. A szegedi négyzetméteráraknál jóval magasabbak viszont a budapestiek. A legdrágább lakótelep is itt található, a XI. kerületi Lágymányosi lakótelep 587 ezer forintos négyzetméterárral vezet, de a legolcsóbb is a XX. kerületben 301 ezer forint. A fővárosban az V. kerületben a legdrágább az ingatlan, itt átlagosan több mint 800 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért.

Bérelni sem olcsó

A bérleti díjak terén is szárnyal Szeged: tavalyi adat, hogy 44 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. "Párommal az év elején szántuk el magunkat, hogy összebútoroznánk. Több lakást is megnéztünk, de egy egyszerű garzonlakásért elkérnek havonta 100 ezer forintot. Ez még rendben is lenne, de jellemzően két havi kauciót kérnek beköltözéskor, ami a legtöbbeknek nehezen kifizethető" – számolt be Mocsai Petra. A fiatal nő már azt is tapasztalta, hogy a konvektoros lakások bérleti díja jóval alacsonyabb, mint a cirkós fűtésűeké, de a rezsivel együtt ott is 100 ezer forintra kerekedik a havi kiadás. "Havonta két főnek nem nagy költség a 100 ezer forint, de szívesebben költözik az ember szép és korszerű lakásba" – magyarázta. Szobát bérelni sem feltétlenül kedvezőbb. Az árak körülbelül 25 ezer forinttól 40 ezer forintig terjednek, de ez nem tartalmazza még a rezsit, amit a lakótársak számától függően arányosan kell kifizetni. "Két lakótársammal panelban lakunk, ahol a teljes havi fenntartási díj nagyjából 30 ezer forint. Így fejenként 10 ezer forintra jön ki a rezsi" – mondta Markos Márk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.