Gazdaság

Önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoznak létre 18 csongrádi településen

Önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoznak létre 18 csongrádi településen

2019. január 17., csütörtök
Önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoznak létre 18 csongrádi településen

Szegedtől függetlenül önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoz létre a Mórahalmi és a Kisteleki járás 16 települése, valamint Domaszék és Szatymaz, a beruházást 2,2 milliárd forint uniós támogatás teszi lehetővé - közölte a mórahalmi polgármester csütörtökön a homokháti városban.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az érintett települések azért váltak ki a szegedi hulladékgazdálkodási rendszerből, mert annak fejlesztése nem vette figyelembe a térség speciális igényeit. A 2020 végére megvalósuló, 2,5 milliárd forintos összköltségű beruházás mintegy 35 ezer embert érint - tudatta a politikus. Hozzátette: idén a projekt előkészítése zajlik, a beszerzések jövőre indulnak.

A térségben jelentős a tanyán élők aránya, ezért olyan szállítójárműveket is vásárolnak, melyek alkalmasak a dűlőutakon történő szállításra. A mezőgazdaságban fontos a kertészeti kultúrák szerepe, ezért magas a zöld hulladék aránya, így bővítik ennek gyűjtését, emellett külön rendszert alakítanak ki az üveghulladékok újrahasznosítására is - közölte a polgármester.

A településeken "három kukás" rendszer működik majd, a háztartások külön gyűjtik a kommunális, a szelektív, és a zöld hulladékot. Kisteleken a zöld hulladék kezelésre, Mórahalmon pedig az újrahasznosítható hulladék válogatására alakítanak ki önálló telephelyet - mondta Nógrádi Zoltán. A pályázat fontos célkitűzése az is, hogy a településeken keletkező csomagolási hulladékot 90 százalékban szelektíven gyűjtsék vissza. Ennek érdekében szemléletformáló és ismeretterjesztő kampány is indul - tudatta a politikus.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.