Politika

Még egy feljelentés Botkáék ellen, most a nagybani piac miatt

Még egy feljelentés Botkáék ellen, most a nagybani piac miatt

2019. január 16., szerda
Még egy feljelentés Botkáék ellen, most a nagybani piac miatt

Minden hétre jut egy feljelentés, melyben érintett Szeged szocialista városvezetése. Most a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. van terítéken, melynek eladása miatt több százmilliós kár érhette a várost - állítja mindezeket a feljelentő, aki mutyit sejt a háttérben.

A Dorozsmai Nagybani Piac Kft-t a város egyik legsikeresebb cégének tartották. Az éves szinten 600 milliós bevételt generáló cég 300 millió forintos nyereséget termelt az önkormányzatnak, a dél-alföldi térség legjelentősebb zöldség-gyümölcs kereskedelmét bonyolították itt.

Azonban 2016-ban az önkormányzat közreműködésével újabb nagybani nyílt Szegeden. Az új piacot ráadásul Botka László adta át, hiszen a helyet is ők adták.

Az akkori kritikákat Botka és Szentgyörgyi Pál alpolgármester azzal próbálta meg hárítani, hogy a két nagybani párhuzamosan működhet, nem szenved kárt a dorozsmai. Nem így lett. Nem sokkal később ugyanis, 2017 végén a kereskedők megkapták a felmondásukat, és tavaly januárban a hangos tiltakozások ellenére bezárt a nagybani.

Ez után a Floratom Kft., mint résztulajdonos, felvásárolta az önkormányzat többségi tulajdonrészét 530 millió forintért.

Szabó Bálint jogász ezért tett feljelentést hűtlen kezelésért. Szerinte a vételárban figyelmen kívül hagyták a nagybani százmilliós nagyságrendű fejlesztését, ezért

"a nagy értékű piac többségi tulajdona mélyen áron alul cserélt gazdát. A befektetett eszközök és a saját tőke egymilliárd forint volt"

– állítja a jogász, aki olyan becslést is emleget, mely 3 milliárdra taksálja a nagybani értékét a tranzakciókor. Ebből úgy látszik, hogy hasonló folyamatok mentek végbe, mint a Ligetfürdő Kft. átjátszásakor, amikor a Polt Péter legfőbb ügyésznél tett feljelentés szerint

akár 2,4 milliárdos kár is keletkezhetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.