Írjon nekünk

Közélet

Lépésről lépésre az olimpia felé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

A magyar kézilabda-válogatott világbajnoki szereplésének egyik kulcsa a védekezés, aminek oszlopa az egykori szegedi játékos, Ilyés Ferenc. A 37 éves kézilabdázó már többször elköszönt a nemzeti csapattól, de mindig volt visszaút. Most, a dán–német közös rendezésű vb előtt is. A csoportmeccsek után kijelenthető: nélküle sokkal nehezebb lett volna.

Csörgött a telefon, a szövetségtől hívták, kérték, hogy segítsen a válogatottnak a világbajnokságon. Azonnal igent mondott?
– Azért gondolkodtam rajta. Vladan Matics azt mondta korábban, menjek és segítsek a csapatnak. A világbajnokság előtt pedig mint szövetségi kapitány kaptam tőle a meghívót, így ez utóbbin kevesebbet kellett gondolkodnom.

Egyértelműen vezére ennek a válogatottnak. Készült erre?
– Eltöltöttem már néhány évet a válogatottban, ami azért felkészített erre a feladatra. De nemcsak nekem van ebben felelősségem, hanem a többi idősebb játékosnak, így Nagy Lacinak, Schuch Timuzsinnak, Mikler Rolinak vagy Lékai Máténak is komoly szerepe van abban, hogy igazi csapatként tudjunk működni. Nagyon hosszú időt töltünk ilyenkor együtt, vannak szabályok, amiket be kell tartani, mert ha ez nincs, akkor megszűnnénk csapatnak lenni és szétesne a közösség.

Hiányzott volna, ha nem hívják?
– Ameddig nem voltam a válogatottban, akkor nagyon jólesett, hogy majdnem egy hónapot pihenhettem karácsonykor, és nyáron is hosszabb pihenőm volt. Ahogy öregszem, úgy egyre több időre van szükségem a regenerációra, de azért itt lenni a válogatottban mindig nagyon jó érzés.


– Ha most megkérdezném, hogy van, fáj valamije, akkor hosszú felsorolás következne?
– Köszönöm szépen jól vagyok és jól érzem magam. Fáradtnak ugyan fáradt vagyok, de az edzők odafigyelnek arra, hogy például az edzéseken kevesebbet terheljenek és a meccseken is főleg védekezésben vagyok pályán. Azért így lehet bírni a tempót.


– Mindig elmondja, hogy ez az utolsó, amikor elfogadta a meghívót. Most is így van?
– Nem tudok erre mit mondani most. Amikor azt mondtam, hogy nem jövök többet, azt komolyan is gondoltam. De minthogy itt vagyok, ezért nem voltam meggyőzhetetlen. Mindig a következő feladatra gondolok és csak arra koncentrálok, hogy ott a legjobbamat nyújtsam. Majd a világbajnokság végén meglátjuk, hogy folytatom-e vagy sem a válogatottban.


– Már csak azért is kérdezem, mert az olimpián elkel a rutin a csapatban. Egyáltalán, reális cél a kijutás?
– Benne van ebben a csapatban a kijutás, bár sokan kétkednek ebben. Most az első lépésként a világbajnokságon kell bizonyítanunk, majd a selejtezőtornán. De hangsúlyozom: benne van a fiatalokban a kijutás.


– Mi az, amiért ennyire magabiztosan mondja ezt?
– Elsősorban a csapaton belüli kohézió mondatja ezt velem. Nagyszerű és összetartó társaság ez a válogatott. Emellett van néhány olyan játékosunk, akiket bármelyik válogatott megirigyelhet. Az első sorunk a Bajnokok Ligájában edződik, de a kevesebb nemzetközi rutinnal bíró játékosok is rendkívül elhivatottak. Ezek mind azt mondatják velem: nem irreális cél az tokiói olimpia.

Ma este kezdődik a középdöntő
A magyar férfi kézilabda-válogatott sikerrel vette a világbajnokság első csoportkörét, így a folytatásban a legjobb 12 között, a középdöntőben lesz érdekelt. Itt először a Dánokkal mérkőzik ma este fél 9-kor. A mai ellenféllel világbajnoki főpróbát is vívott válogatottunk egy-egy vereség és győzelem volt a mérleg. Kevesebb, mint huszonnégy órával később pedig már Tunézia lesz az ellenfél vasárnap, majd két nap pihenő, és szerdán Norvégia ellen zárul a második szakasz. A célkitűzés (1–7. hely) szempontjából a középdöntőben legalább a 4. helyet kell belőni, ezért kulcsfontosságú lesz a vasárnapi, Tunézia elleni mérkőzés, illetve arra is figyelni kell, hogy papírforma-eredmények esetén Egyiptomhoz képest jobb legyen a gólkülönbség. A középdöntőből az első két helyezett az elődöntőbe jut, a 3. és 4. helyezettek helyosztót vívnak a vb 5., illetve – a még olimpiai selejtezőt érő – 7. helyéért. A magyar válogatott szakvezetése kihasználta az utolsó cserelehetőségét a keretben, Szita Zoltánt nevezték Császár Gábor helyett- aki sértetten már el is hagyta a csapatot. Jó hír, hogy információink szerint Balogh Zsolt ma este csatlakozik a kerethez, igaz pályára leghamarabb holnap léphet. A szintén bokasérülést szenvedő Bodó Richárd pedig a tegnapi edzés előtt már mosolyogva nyilatkozott.

Aggódunk Bodó Ricsi bokája miatt, így megkérdeztük hogy van.

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2019. január 18., péntek

Tovább olvasom

Egészség

A vásárhelyi kórház javára gyűjtenek az ótemplomban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Pénteken rendeznek koncertet a koraszülöttekért.

Tovább olvasom

Közélet

Bíróság: hazudott Botka László “újságja”, Szeged hivatalos házi lapja Nemesi Pálról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azt terjesztették a kampányban, hogy külföldiekkel dolgoztat, de kiderült, hogy ez nem igaz. Mégsem bír elegánsan elnézést kérni a polgármester házi újságja.

Tovább olvasom

Közélet

Botka László lánya Amerikába költözik

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Januártól már csak három nővel él egy háztartásban a szegedi polgármester, Botka László.

Tovább olvasom

Aktuál