Kultúra

KÓTA-díjat kapott a Szegedi Bartók Kórus

KÓTA-díjat kapott a Szegedi Bartók Kórus

2019. január 21., hétfő
KÓTA-díjat kapott a Szegedi Bartók Kórus

Átadták a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díjait a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a magyar kultúra napja alkalmából.

Kórus

kategóriában a Komlói Pedagógus Kórus (karnagy Szabó Szabolcs), a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara (karnagyok Kertész Attila és Rózsa Bernadett), a

Szegedi Bartók Kórus

(karnagyok Rozgonyi Éva, Ordasi Péter és Valkai Dávid) érdemelte ki az elismerést. A karnagyok közül Fehér Anikó, Kiss Csaba Márton és Kocsis-Holper Zoltán, a tanárok közül Bárdosi Ildikó, Hovánszki Jánosné, Hraschek Katalin és Török Attiláné Dolinka Erzsébet vehette át a díjat vasárnap esti ünnepségen - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. Kórusénekes és kórustitkár kategóriában Arató László (Pécsi Bartók Béla Férfikar), Koncz László (Tisza-Folk Alapítvány), Kőszegi György (Dombóvári Kapos Kórus) és Légrádi Ferenc (Budapesti Lantos Kórus), népzenei kategóriában ifjabb Horváth Károly és Maczkó Mária részesült kitüntetésben. A nemzetiségi kategória díjazottja Németh Tibor citeraművész, a Budapesti Szlovák Tannyelvű Gimnázium Énekegyüttese (művészeti vezető Kosár Bartalos Ágota) és a Győri Akord Lengyel Kamarakórus (művészeti vezető Csirszka Konrádné) lett, a zenekarok közül a Csutorás Együttes - Táborfalvi Népzenei Műhely (művészeti vezető Szabóné Nagy Annamária), a zeneszerző és zeneíró kategóriában Fekete Gyula zeneszerző és Horváth Géza szakíró, karnagy kapott elismerést. A népzenei együtteseknél a Szolnoki Népdalkört (művészeti vezető Juhászné Antal Gabriella) és a Törő Gábor Hagyományőrző Egyesület Népdalkörét (művészeti vezető Hadházi Andrásné) tüntették ki. A mecénás kategória díjazottja Bökönyi Anikó, az Eötvös10 vezérigazgatója; Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere; Matyi István mezőgazdász, Békés-Tarhos és Mézes Rudolf, a CSEMADOK Galántai Szervezete vezetője. Életmű kategóriában Erdei Péter karnagy, egyetemi tanár; Fejér Kálmán karnagy, énekzenetanár, népzenegyűjtő; Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztő és Szabó Dénes karnagy részesült kitüntetésben. Postumus Bischof László karnagy, énektanár; Duka-Zólyomi Emesemuzikológus; Gál Béla fotóművész, szerkesztő; Nógrádi László karnagy, zenepedagógus és Ugrin Gábor karnagy, zenetanár lett díjazott. A KÓTA-díj megalapítását 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.