Közélet

Homokhátsági települések hagyják ott Botkáék hulladékkezelőjét

Homokhátsági települések hagyják ott Botkáék hulladékkezelőjét

2019. január 30., szerda
Homokhátsági települések hagyják ott Botkáék hulladékkezelőjét

Milliárdok veszhetnek kárba azért, mert tucatnyi homokháti település vonul ki aDél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulásból. Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester szerint nem vették figyelembe az igényeiket – számolt be a HVG.

A két éve uniós forrásból működő hulladékgazdálkodási programot most tíz homokhátsági település hagyja ott. A Dél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulás már az unióhoz való csatlakozás előtt, úgynevezett előcsatlakozási forrásból nyert milliárdokból épült fel. Egy újabb, a meglévő rendszer bővítését célzó projekt már a megvalósítás fázisában van, amire szintén társulásként nyertek forrást.

A kialakult helyzetet az bonyolítja, hogy a kilépő településekugyanebből a forrásbólszintén hulladékgazdálkodásiprogram megvalósítására nyertek el támogatást.Így akár az is előfordulhat, hogya "szakadár" településekenminden családnak két szelektív kukája is lesz. Azt még nem tudni, hogy az uniós pénzek költését ellenőrző Irányító Hatóság szerint felmerül-e a kettős finanszírozás, de a legrosszabb forgatókönyv szerint a pályázaton elnyert milliárdok tűnhetnek el. Az okokról Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán úgy fogalmazott, hogy nem vették figyelembe az igényeiket. "Nem engedélyezték számunkra újrahasznosítási központhoz,válogatóműhöz, zöldhulladék hasznosításhoz szükségesinfrastruktúrák megépítését" – mondta. A települések arra panaszkodnak, hogy Szeged mindent a maga malmára hajtott. A társulás önkormányzatainak segítségével 2010-re készült el egy, a fél megye hulladékának begyűjtésére és feldolgozására alkalmas komplexum. Ebben komposztáló telep, biogázkezelő-hasznosító telep, szennyvíz- és csurgaléktisztító is helyet kapott, de emellett a településeken is helyeztek el hulladékgyűjtő udvarokat és gyűjtőszigeteket. Két évvel ezelőtt hétmilliárd forintot nyert a társulás bővítésre, majd a most kilépők tavaly novemberben nyertek el még 2,2 milliárd forintot.Érdemes azt is hozzátenni, hogy miközbenmegy a csata a fejlesztési forrásokért, a 2010-ben megnyílt szegedi hulladékfeldolgozó komplexumnem működik teljes kapacitáson. Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester mindenesetre azt mondja, nem politikai okai vannak a szakításnak a szocialistaBotka László vezette Szegeddel.

Borítóképünk illusztráció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.