Hálapénzmentes lett az újszegedi MÁV-rendelő

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Belső felmérés előzte meg az újszegedi MÁV-rendelő hálapénzmentessé nyilvánítását. A rendelő dolgozóinak közel 90 százaléka egyetértett abban, hogy nincs helye a hálapénznek az egészségügyi rendszerben.

– A munkatársaimmal közösen csináltunk egy kérdőíves felmérést arra vonatkozóan, hogy mit gondolnak az orvosaink a hálapénz intézményről, valamint arról, hogy mit szólnának ahhoz, ha beszüntetnénk. A kollégák közel 90 százaléka támogatta az ötletet, hogy hálapénzmentes rendelővé váljunk – mondta megkeresésünkre Berecz Zsuzsanna, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. szegedi orvosigazgatója.

– Az orvosi kamara és a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségnek (MOBSZ) etikai kódexe előírja, hogy küzdjünk a hálapénz intézménye ellen. Ennek ellenére ez nem egy központi kezdeményezés volt, mi döntöttünk úgy, hogy új útra térünk – fogalmazott. Hozzátette: amellett, hogy kiírták a rendelőbe, hogy nem fogadnak el hálapénzt, folyamatosan kérik a betegeket, hogy legyenek partnerek ebben a kezdeményezésben.

– A hálapénz intézménye alá-fölé rendelt viszonyt eredményez.

Szeretnénk, hogyha ehelyett egy partneri kapcsolat alakulna ki a betegek és az orvosok között. Nem azért gyógyítunk, hogy hálásak legyenek a betegek, hanem azért mert ez a hivatásunk.

Az elmúlt öt évben több mint kétszáz százalékkal nőttek nálunk a bérek, tehát álságos lenne azt mondani, hogy a megélhetéshez szükséges a hálapénz – zárta gondolatait.

Nem egyedülálló ez fajta kezdeményezés Szegeden: az újszegedi MÁV-rendelő mellett, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ több osztályát, közöttük a sürgősségit és az intenzív osztályt is hálapénzmentessé nyilvánították.

 

Előző sztori

Nagyon sok pénzbe kerül a tömeges bevándoroltatás

Következő sztori

Tűz ütött ki egy szentesi műhelyépületben