Közélet

Francia Becsületrendet kapott Novák Katalin

Francia Becsületrendet kapott Novák Katalin

2019. január 29., kedd
Francia Becsületrendet kapott Novák Katalin

A Francia Becsületrend lovagkeresztje címmel tüntették ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárát. A legmagasabb francia állami kitüntetést Benoit Puga tábornoktól, a Francia Becsületrend nagykancellárjától vehette át az államtitkár hétfő este Budapesten.

Novák Katalin, aki korábban a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa is volt, a francia-magyar kapcsolatok előmozdításáért végzett sokéves munkája elismeréseként kapta a Becsületrendet. A budapesti francia rezidencián tartott fogadáson Pascale Andréani budapesti francia nagykövet azt hangoztatta, az, hogy a Becsületrend nagykancellárja is eljött Budapestre, azt mutatja, mennyire nagyra tartják Novák Katalin munkásságát és a két ország kapcsolatait. Benoit Puga szavai szerint Novák Katalin tevékenysége tökéletes példája azoknak, akik sokat tesznek Franciaországért, akiket - Bonaparte Napóleon szándékának megfelelően - azért tüntetnek ki, mert elkötelezetten segítik a francia kapcsolatokat, a frankofónia terjedését, és akik osztoznak a szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiben. A nagykancellár megfogalmazása szerint Novák Katalin élete jól mutatja azt, hogyan lehet egy háromgyermekes anya egyszerre aktív és talpraesett államtitkár is. Novák Katalin egyebek mellett arról beszélt: bízik abban, hogy kitüntetése és a korábbi elismerések, amelyeket magyarok kaptak, azt is mutatják, hogy Franciaország is figyel Magyarországra, és az odafigyelés mellett meg is próbálja érteni.

Az államtitkár a szabadságot olyan értéknek nevezte, amelyért mind a magyarok, mind a franciák a vérüket adták. Az egyenlőségről azt mondta: a magyarok hisznek abban, hogy lehet egyenlőség a régi és új, a kicsi és nagy tagállamok között az európai közösségben. Hozzátette: a testvériség pedig a magyarok számára azt jelenti, hogy hiszünk az európai nemzetek közötti együttműködésben, a világ keresztény közösségeinek egymásrautaltságában.

Szerinte az, hogy milyen Európában fogunk élni, és hogy kik élnek majd ebben az Európában, hogy egyre több, vagy egyre kevesebb lesz bennünk a közös, nagy mértékben függ attól, hogy a franciák és a németek milyen döntéseket hoznak a jövőben. Az ünnepségen megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, továbbá Elzbieta Rafalska lengyel család-, munkaügyi és társadalompolitikai miniszter, több nagykövet, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Balog Zoltán, az Emmi volt minisztere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Novák Katalin jelenleg az Országgyűlés Francia-Magyar Baráti Tagozatának elnöke. 2013-2014 között a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosaként és a "Frankofónia Barátai" nagyköveti csoport alelnökeként dolgozott. Novák Katalin 2014-ben már megkapta a Francia Képviselőház emlékplakettjét. A Francia Köztársaság Becsületrendjét (Ordre national de la Légion d'honneur) 1802-ben alapította Bonaparte Napóleon. Tavaly Magyarországról Grabócz Márta zenetörténész és Káel Csaba filmrendező, a Müpa vezérigazgatója vehette át a francia állami kitüntetést.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.