Közélet

Elkezdődött az influenzaszezon! Oltás vagy húsleves?

Elkezdődött az influenzaszezon! Oltás vagy húsleves?

2019. január 4., péntek
Elkezdődött az influenzaszezon! Oltás vagy húsleves?

Több százan fordultak Szegeden az utóbbi időszakban orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A szakemberek az oltás felvételét javasolják, az emberek egy része pedig a népi gyógymódokra esküszik. Utána jártunk, hogy melyik miért jó.

Köhögés, orrfolyás, fejfájás, rossz közérzet, magas láz – ezek mind az influenza tünetei is lehetnek. Még nincs járvány, de január végére várják az influenza tetőzését az orvosok.

Az orvosok azt mondják, aki még most beadatja magának a védőoltást, azoknál még a járvány előtt kifejtheti a hatását a vakcina. A megelőző oltást a házorvosoknál lehet kérni.

A térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek egészségi állapotuktól függetlenül, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban lévők, a várandósok, valamint azok a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Ők ugyanis azokba a rizikócsoportokba tartoznak, akik különösen veszélyeztetettek a betegségre.

Az influenzára nem hat az antibiotikum, mert a betegséget egy vírus okozza. Sokan félnek beadatni az oltást, mert utána előfordulhat kisebb rosszullét, ugyanis a vakcinában a vírus legyengített változata van.

Ha oltást nem veszünk fel, akkor marad az ágymeleg, a rengeteg pihenés és az otthoni gyógymódok. Ami a legfontosabb ilyenkor, az az immunrendszer erősítése, ehhez pedig a legkézenfekvőbb megoldás a C-vitamin pótlása. Megtehetjük ezt tablettával, ekkor 2000 mg-ot nyugodtan bevehetünk naponta, amíg nem leszünk jobban. Ha ugyanezt természetes módon pótolnánk, akkor egy pohár narancslé a reggeli mellé is kitűnő választás, de mindenképpen frissen facsart legyen. Egy finom gőzölgő, házi húsleves is nagyon jó hatással van a beteg szervezetre. Sok sárgarépával és más zöldségekkel, erőleves kockával nagyon hatásos tud lenni, csak úgy, mint a fokhagymakrémleves, a fokhagymáról ugyanis tudvalevő, hogy vírus- és gombaölő hatású. A megfelelő folyadékpótlásról is gondoskodjunk, a legjobb, ha teát iszunk mézzel, és citrommal, de a sima víz is megteszi. A cukros, szénsavas italokat messzire kerüljük, ha rosszul érezzük magunkat.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.