Sport

Balogh Zsolt szerint nem lépett előre a válogatott

Balogh Zsolt szerint nem lépett előre a válogatott

2019. január 31., csütörtök
Balogh Zsolt szerint nem lépett előre a válogatott
A világbajnokságon 10. helyet szerzett és ezzel a céljától elmaradt magyar férfikézilabda-válogatottba három játékost adott a MOL-Pick Szeged. Tegnap Bánhidi Bence ésBodó Richárd után a "harmadik B", Balogh Zsolt értékelt.
- Volt ideje átgondolni a világbajnokságon történteket, vagy minden percét leköti a múlt pénteken született kislánya?

- Nagyon élvezem az apaszerepet. Minden nap tanulok valami újat és nagyon boldog vagyok. Szerencsére minden rendben ment a szülésnél. Persze a kézilabda nem kerülhetett háttérbe, Szegeden már elkezdtük az edzéseket. A válogatott szereplésén is volt időm gondolkodni.

- Mire jutott? - Kár lenne szépíteni a dolgokat. Ahhoz, hogy ne a 10. helyen zárjunk, egy nagy adag szerencse mindenképpen kellett volna. Gondolok itt arra, hogyha nem jön ennyi sérülés, vagy éppen azokra a meccsekre, ahol számunkra kedvezőtlenül alakultak az eredmények. Ennek ellenére azt mondom, hogy hiába kerülünk mi a legjobb 7-8 válogatott közé, akkor sem vagyunk jobb csapat a 10-nél, csak szerencsésebb. Jelen pillanatban ez a realitás. Nem tudtunk közelebb lépni az elithez.
- Hol kell elkezdeni a felzárkózást?

- Négy év alatt a negyedik kapitány ült a válogatott kispadján. Az utóbbi időben senki nem tudott igazán komolyan dolgozni velünk, mert jött és ment is szinte rögtön a szövetségi kapitány. Éppen ezért nincs kialakult játékrendszerünk. Elsősorban azokra a páros kapcsolatokra tudunk építeni, amit a klubcsapatokból hozunk, vagy a múltból megmaradtak. Ezen a szinten ez nagyon kevés. Emellett szerintem nincs még egy ilyen "féloldalas" válogatott, mint a magyar. Olyan játékosoknak kellene kijönnie az utánpótlásból, akik támadásban és védekezésben is egyaránt pályán lehetnek, mert a folyamatos cserékkel lelassul a játékunk, ami egyrészt a támadásokat megakasztja, másrészt védekezésben az ellenfélnek lehetősége van könnyű gólokat szerezni.

- Van olyan amibe kapaszkodhatunk, vagy építhetünk rá?

- Két fiatal, Máthé Bence és Szita Zoltán is bemutatkozott és nem is rosszul. Övék a jövő, és remélem, a közeljövőben nem csak ők ketten jönnek fel az utánpótlásból. Több olyan játékosra lenne szükség, akik 20 évesen már megállják a helyüket a felnőtt válogatottban. Emellett nagyon fontos, hogy csapatként működtünk végig. Egységes volt a válogatott és azt is megmutattuk, hogy tudunk egymásért küzdeni. Ezt tovább kell vinnünk.

Herning, 2019. január 23.
Balogh Zsolt (k), valamint a norvég Magnus Gullerud (j2) és Sander Sagosen a német-dán közös rendezésû férfi kézilabda-világbajnokság középdöntõjében játszott Magyarország - Norvégia mérkõzésen a dániai Herningben 2019. január 23-án.
MTI/Illyés Tibor
- Nincs a sportban "ha". De mégis ott a kérdés, mi van ha nem sérül meg a bokája?

- Nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy akkor nyerünk Egyiptom ellen. Soha nem fogjuk megtudni, mi történt volna. Az viszont biztos, hogy nagyon rossz volt a televízióban nézni a srácokat. Úgy jöttem el, hogy nem hoztam el a nagyobb táskámat, vissza akartam menni és segíteni szerettem volna a válogatottnak. Abban a pillanatban, amikor az orvosok azt mondták mehetek, repülőre ültem és indultam Dániába. Amikor visszatértem, nagyon jól esett ahogy a többiek fogadtak. Meg sem fordult a fejemben, hogy ne legyek ott a pályán Tunézia ellen. Rögzítéssel játszottam és bár nem volt 100 százalékos a bokám, a meccsen egyáltalán nem zavart. Mostanra pedig rendbe is jött, oda kell figyelnem rá, de nem zavar a játékban.

- Az sem zavarta, hogy a világbajnokság alatt bármikor csöröghetett a telefonja, hogy jön a baba?

- A meccseken inkább motivált, hogy rövidesen apuka leszek. Egyetlen másodpercig nem vonta el a figyelmemet a meccsekről. Az esték izgalmasak voltak, hogy bármikor csöröghet a telefonom, hogy jön a pici, de ez egy percig sem zavart. Közben ugye úgy alakult, hogy hazajöhettem. Egy sérülést, pláne ha jó formában vagy és tudsz segíteni a pályán nem lehet jól megélni, de ha már így történt, akkor az fontos volt nekem és a páromnak is, hogy itthon legyek mellettük és itthon kezeljenek. Azt persze nem tudtam, hogy a kislányom megvárja ameddig végleg hazajövök.

- Egy év múlva Európa bajnokságot rendeznek, esélyes, hogy csoportelsőként menjenek oda. Miben reménykedhetünk?

- Ne rohanjunk annyira előre. Előbb az oroszok elleni meccseken harcoljuk ki a kijutásunkat, lehetőleg első helyen, majd utána becsülettel készüljünk fel a kontinenstornára. Emellett szurkoljunk azért, hogy teljesüljenek azok a feltételek, amivel eljuthatunk az olimpiai selejtezőre.

Balogh Zsolt úgy érkezett a válogatottba, hogy Szegeden a korábbinál kevesebb feladatot kapott a Bajnokok Ligájában. Sokan féltették, hogy ezért és a bármelyik percben születendő kislánya miatt nem ez lesz a jobbátlövő legjobb világbajnoksága, de gyorsan kiderült, hogy nem kell aggódni. Argentína ellen 11 gólt dobott, Angola ellen 4-szer volt eredményes, majd Katar ellen az első félidőben 3 gólnál járt amikor megsérült. A legeredményesebb magyarként indult haza kezeltetni a bokáját. A következő három meccset kihagyta, majd Tunézia ellen 9 és Norvégia ellen ismét 11 gólt szerzett. Egyértelműen a legjobb játékosa volt a válogatottnak, még úgy is, hogy "csak" négy és fél mérkőzésen volt pályán. Zsoltnál fontos megemlíteni, hogy klubcsapatával ellentétben hosszú oldalon is pályán volt és védekezett- kevés hibával. A válogatott legeredményesebb játékosa lett, 54 lövéséből 39 alkalommal talált a kapuba, ami 76 százalékos teljesítmény- ezzel az összesített rangsorban a 18. helyen zárt. A büntetőket szinte hibátlanul dobta, 16 kísérletből csak egyszer hibázott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.