Közélet

Sokan még mindig nyári gumival járnak – jó tanácsok téli autóvezetőknek!

Sokan még mindig nyári gumival járnak – jó tanácsok téli autóvezetőknek!

2018. december 9., vasárnap
Sokan még mindig nyári gumival járnak – jó tanácsok téli autóvezetőknek!

Elérkeztek a fagyos téli reggelek, amikor mindenki a szélvédő kapargatása közben ébred fel igazán. Nem árt tisztában lenni néhány olyan információval, ami megkönnyítheti a hétköznapjainkat.

„ Még mindig nagyon sokan járnak nyári gumival az autójukon. Ez óriási hiba, ugyanis 7 Celsius fok alatt már téli gumira kell váltani.

Bármikor jöhet egy ónos eső, de akár hó is, és abból rengeteg baleset van, ha nyári gumival megcsúszunk a lefagyott utakon, ezért érdemes ezt elkerülni a gumicserével” – meséli Balázs, aki egy autószervízben dolgozik gumisként.

Az már más kérdés, hogy ha bejelentkezünk a gumicserére, legalább három hetet kell várnunk arra, hogy a szakember leváltsa a nyári guminkat télire. Ezért még a hideg idő beállta előtt el kellett ezen a folyamaton gondolkozni, hogy a decembert már megfelelő állapotú gumikkal kezdhessük el. „Én már téli gumival járok. Persze hatalmas összeget elvisz ez az egész, főleg úgy, hogy előző téli gumim már öt éves volt, ezért most újakat kellett szereznem.

A gumit lecserélő szervizes is elkér egy kisebb összeget, de inkább ez, mint hogy belecsússzak valamelyik árokba” – mesélte Józsi, akinek egy 10 éves autója van.

„Nekem még mindig a nyári van fent, nincs sajnos pénzem a folyamatos szervízelés mellett még ezt is megcsináltatni. Tudom, hogy baj, de talán majd használtan beszerzek egy garnitúrát.” – ezt már Gizitől tudtuk meg. A gumicsere mellett sok más dolognak is lenni kell az autóban, ha korán reggel neki indulunk. A jégkaparó jó barátunk lesz a hideg hónapokban, és van már jégoldó folyadék is, amit a szélvédőre fújhatunk, és pár perc várakozás után már ki is láthatunk az üvegen.

A szélvédő mosót mindig cseréljük télire, mert, ha nem, bele fog fagyni az adagolóba. A fagyállót is mindig ellenőrizzük, különben tönkre tehetjük az autó motorját is. – ad hasznos tippeket Zoltán, egy szegedi autószerviz tulajdonos.

A Magyar Közút minden évben tesz intézkedéseket azért, hogy a körülményekhez képest járhatóak legyenek az utak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.