Egészség

Korszerűsítik a szegedi klinikák gyógyszerellátását

Korszerűsítik a szegedi klinikák gyógyszerellátását

2018. december 12., szerda
Korszerűsítik a szegedi klinikák gyógyszerellátását

Mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatással korszerűsítik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáinak gyógyszerellátását, a beruházásnak köszönhetően lehetővé válik a fekvőbetegek gyógyszereinek automatizált adagolása és csomagolása - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a dél-alföldi régió meghatározó betegellátási intézménye. A projekt célja, hogy a betegellátás során a manuálisan kezelt gyógyszerek - az ampullák, tabletták, filmtabletták, kapszulák - elektronikus dokumentálással megkülönböztethetőek, követhetőek legyenek, és azokat névre, osztályra szóló, egyedi jelzéssel ellátva adják ki. A fejlesztéssel olyan adatbázis épül fel, amely széleskörű információt nyújt a központi gyógyszertár által kezelt gyógyszerekről és a gyógyszerelés során alkalmazott folyamatokról. A beruházás során több modulból álló rendszert építenek ki az SZTE központi gyógyszertárában. A modern berendezés lehetővé teszi 700 különféle szilárd készítmény automatizált kezelését, az eszköz óránként minimum 1500 adag gyógyszer betegenkénti csomagolására képes. A rendszer moduláris felépítésű, amely a későbbiekben elősegíti a korlátlan kapacitásbővítést. A berendezés 900 ágy napi háromszori ellátására lesz alkalmas, és kétezer ágy napi háromszori ellátásáig bővíthető. Az automatából kikerülő készítmények a gyógyszerek kémiai, fizikai jellemzői alapján biztonságos csomagolást kapnak. A kialakított rendszer teljes körű minőségbiztosítást tesz lehetővé, a betegek számára összeállított gyógyszeradagok kontrollja automatizált lesz.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.