Közélet

Kivizsgálták a városházi elbocsátásokat Vásárhelyen

Kivizsgálták a városházi elbocsátásokat Vásárhelyen

2018. december 7., péntek
Kivizsgálták a városházi elbocsátásokat Vásárhelyen

Bizottság vizsgálta ki a hódmezővásárhelyi városházán a februári időközi választást követően történt elbocsátásokat, a testület jelentését a közgyűlés pénteki ülésén fogadták el.

Kovács László (Fidesz-KDNP), az eseti interpellációs bizottság elnöke elmondta, a februári időközi polgármester-választás és május vége között összesen 33 köztisztviselő távozott az önkormányzati hivatalból. A testület - az adatvédelmi szabályok betartásával - megkereste a polgármesteri hivatal korábbi munkatársait, akik közül huszonketten válaszoltak a bizottság kérdéseire írásban vagy személyesen. A válaszokból kiderült, hogy a két vezető tisztségviselő - a címzetes főjegyző és az aljegyző - távozását követően az új polgármester, Márki-Zay Péter nyomást gyakorolt a dolgozókra, annak érdekében, hogy a hivatal és az önkormányzat korábbi irányítóira terhelő információkat találjon - közölte a képviselő. Hozzátette: a köztisztviselőkkel folytatott beszélgetéseket a politikus rögzítette - alkalmanként az érintettek tudtával, de volt, hogy a beleegyezésük nélkül. Kovács László kifejtette, volt olyan, aki úgy fogalmazott, hogy "ötvenes évekbeli hangulat" alakult ki a városházán. A megfélemlítések és a jelentős, az egyes esetekben akár 50 százalékot elérő bércsökkentések miatt döntöttek úgy sokan, hogy távoznak - tette hozzá az elnök. Márki-Zay Péter az időnként személyeskedésig fajuló vita során elismerte, hogy a jelentést nem olvasta végig, de az írást "politikai fércműnek", "hazugságáradatnak" nevezte. A polgármester azt mondta, a városházáról a dolgozók egy-két kivétellel közös megegyezéssel távoztak. A távozók többsége közalkalmazottként folytatta pályafutását, "fideszes vezetésű" hivatalban. Az önkormányzat az érintetteknek mintegy 50 millió forintot fizetett ki szabadságmegváltás címén - mondta. A bizottság jelentését - a közgyűlés többségét adó Fidesz-KDNP-frakció tagjainak szavazatával - 8-5 arányban elfogadták.

(MTI, kiemelt kép: Gémes Sándor)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.