Hírzóna

Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját

Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját

2018. december 7., péntek
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját

A biológiai kutatások alapjaival ismerkedhetnek meg a Szegedi Tudósakadémia (SZTA) programjában résztvevő gimnazisták a szervezet új országos középiskolai képzési központjában, amelyet pénteken adtak át a Tisza-parti városban.

Hegyi Péter, az SZTA programigazgatója elmondta, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó kezdeményezés célja kiválasztani és képezni azokat a fiatal tehetségeket, akik tovább erősíthetik Magyarország tudományos hírnevét. Hozzátette: a másik fő célkitűzés, hogy a tehetségeket továbbkísérjék egészen a posztdoktori időszakig. A programhoz már az ország 123 gimnáziuma csatlakozott több mint ezer diákkal. A természettudományos oktatásban országosan és nemzetközi szinten is sikereket elérő Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban kialakított képzési központban gyakorlati foglalkozásokat tartanak a 11. és 12. évfolyamosoknak. A kétéves képzés alatt a laboratóriumokban a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival. A központ - amelyben a kísérletek típusától függően 30-60 diák dolgozhat egy időben - felszereltsége megegyezik a hasonló egyetemi laboratóriumokéval. A szegedi országos középiskolai képzési központ - amelyhez hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is - létrehozását a kormány 150 millió forintos támogatása tette lehetővé - mondta Hegyi Péter. Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy a központ kialakítása nagyon fontos lépés a tehetséggondozó program infrastruktúrájának megteremtésében. A következő az a kollégium és képzési központ lesz, amelyet várhatóan 2020 tavaszán nyitnak meg Szeged belvárosában.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.