Újabb ország, Bulgária mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az USA, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Csehország, Ausztrália után Bulgária is bejelentette: nemet mond az ENSZ migrációs csomagjára.

A bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához – jelentette be a koalíciós kabinet hétfői tanácskozását követően Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője.

Az ENSZ globális migrációs csomagjához való csatlakozás elutasítását irányozza elő az a döntés, amelyet a parlamenti frakciók részvételével a viták összegzéseként és a kormány álláspontjának figyelembevételével a koalíciós tanácsban elfogadtak” – közölte Cvetanov.

Az országot tavaly május óta a GERB és a nacionalista Egyesült Hazafiak szövetség koalíciója kormányozza, Bojko Boriszov miniszterelnök vezetésével. Az Egyesült Hazafiak erősen ellenzi a migrációs paktumot, mondván, hogy az sérti a bolgár nemzeti érdekeket. A bolgár parlament szerdán tárgyalja a kérdést. A kormánykoalíciónak csak hajszálnyi többsége van 122 képviselővel a 240 tagú törvényhozásban.

A bolgár kormány szigorú politikát folytat az Európába irányuló illegális bevándorlással szemben. A balkáni ország szögesdrót kerítést húzott a Törökországgal közös határán a migrációs hullám feltartóztatására. Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg.

Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria és Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

Előző sztori

A migráció szétverte a politikai stabilitást Európában: új választások jöhetnek Svédországban

Következő sztori

Itt tartunk: az iszlamista terrortámadás után muszlimok követelnek bocsánatkérést!