Világtükör

Újabb ország, Bulgária mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára

Újabb ország, Bulgária mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára

2018. november 12., hétfő
Újabb ország, Bulgária mond nemet az ENSZ migrációs csomagjára

Az USA, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Csehország, Ausztrália után Bulgária is bejelentette: nemet mond az ENSZ migrációs csomagjára.

A bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához – jelentette be a koalíciós kabinet hétfői tanácskozását követően Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője. „

Az ENSZ globális migrációs csomagjához való csatlakozás elutasítását irányozza elő az a döntés, amelyet a parlamenti frakciók részvételével a viták összegzéseként és a kormány álláspontjának figyelembevételével a koalíciós tanácsban elfogadtak

” – közölte Cvetanov. Az országot tavaly május óta a GERB és a nacionalista Egyesült Hazafiak szövetség koalíciója kormányozza, Bojko Boriszov miniszterelnök vezetésével. Az Egyesült Hazafiak erősen ellenzi a migrációs paktumot, mondván, hogy az sérti a bolgár nemzeti érdekeket. A bolgár parlament szerdán tárgyalja a kérdést. A kormánykoalíciónak csak hajszálnyi többsége van 122 képviselővel a 240 tagú törvényhozásban. A bolgár kormány szigorú politikát folytat az Európába irányuló illegális bevándorlással szemben. A balkáni ország szögesdrót kerítést húzott a Törökországgal közös határán a migrációs hullám feltartóztatására. Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk. Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria és Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.