Kultúra

Szegedre is elér a MittelCinemaFest

Szegedre is elér a MittelCinemaFest

2018. november 6., kedd
Szegedre is elér a MittelCinemaFest

Tizenhárom friss olasz filmmel, köztük Paolo Sorrentino, Matteo Garrone és Daniele Luchetti legújabb alkotásaival várja a közönséget a 16. MittelCinemaFest - Közép-Európai Olasz Filmfesztivál szerdától november 16-ig Budapesten, Debrecenben és Szegeden.

Immár tizenhatodik alkalommal jelentkezik a MittelCinemaFest, amelynek Budapesten idén is a Puskin és a Tabán mozik adnak otthont, de

a szegedi Belvárosi moziban

és a debreceni Apolló moziban is vetítik a fesztivál több filmjét - mondta el a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója. Gian Luca Borghese hangsúlyozta, hogy a programba csak a legfrissebb olasz filmekből válogattak, így olyan filmeket is műsorra tűznek, amelyeket még az olasz közönség sem láthatott. Gian Luca Borghese nagyon fontosnak nevezte a több vetítést követő közönségtalálkozókat, hiszen a magyar nézők ezek során személyesen is megismerhetik a bemutatott filmek rendezőit, színészeit. Idén öt alkotó, köztük Daniele Luchetti látogat el Budapestre. Mint hozzátette, a magyar filmforgalmazókkal mára sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, így több film a fesztivált követően is látható lesz a magyar mozikban.

A MittelCinemaFest idei nyitófilmje, az Oscar-díjas Paolo Sorrentino legújabb munkája, a Silvio Berlusconi világát megidéző Loro (Silvio és a többiek) lesz. Böszörményi Gábor, a nagyszabású filmdrámát forgalmazó Mozinet vezetője közölte: az új Sorrentino-filmet december 20-ától vetítik a magyar mozik.

Giovanni Cataluccio és Michele Sitá, a MittelCinemaFest magyarországi koordinátorai kiemelték, hogy vígjátékok és tragédiák, nagy nevek és fiatal rendezők alkotásai egyaránt szerepelnek a programban. A nyitófilm után Edoardo De Angelis megrázó drámája - Il vizio della speranza (Éltető remény) - szerepel a programban, majd pénteken Matteo Garrone Dogman című filmje kerül a vásznakra, amely Olaszországot képviseli a 2019-es Oscar-versenyben. Szombaton érkezik Daniele Lucchetti Io sono Tempesta (Én vagyok a vihar) című filmje magyarországi bemutatójára. Szintén jelen lesz L'ospite (A vendég) című vígjátéka vetítésén Duccio Chiarini rendező, majd a L'uomo che compró la luna (A férfi, aki megvette a Holdat) bemutatóján Paolo Zucca rendező és a főszereplő, Jacopo Cullin is tiszteletét teszi. Szintén a rendező, Emanuele Scaringi jelenlétében vetítik a La profezia dell'armadillo (A tatu jóslata) című képregény-adaptációt.

A vasárnap esti vetítésen egy vígjátékot láthat a magyar közönség: Gianni Zanasi Troppa grazia (Lucia látomásai) című filmjét, a főszerepben Alba Rohrwacherrel. A program egyetlen dokumentumfilmje, Stefano Savona La strada dei Samouni (A Számúni-család útja) című munkája lesz, amely a 2018-as cannes-i filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját nyerte.

Capri-revolution című filmjében Mario Martone rendező a 20. század eleji Caprira repíti a nézőt, a Sconnessi (Offline) pedig egy könnyed komédia napjaink világáról. A program két utolsó filmje fiatal rendezők alkotása: a D'Innocenzo-testvérek filmdrámája - La terra dell'abbastanza (Peremélet) - után az idei felhozatal egyetlen női rendezője, Letizia Lamartire mutatkozik be személyesen is. Saremo giovani e bellissimi (Fiatalok és gyönyörűek leszünk) című játékfilmje egy anya és fia konfliktussal teli kapcsolatának története. Minden filmet olasz nyelven, magyar felirattal vetítenek, a filmek többségének angol felirata is lesz. A MittelCinemaFest teljes programja a

https://iicbudapest.esteri.it/

honlapon érhető el.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.