//

Szegedre is elér a MittelCinemaFest

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenhárom friss olasz filmmel, köztük Paolo Sorrentino, Matteo Garrone és Daniele Luchetti legújabb alkotásaival várja a közönséget a 16. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál szerdától november 16-ig Budapesten, Debrecenben és Szegeden.

Immár tizenhatodik alkalommal jelentkezik a MittelCinemaFest, amelynek Budapesten idén is a Puskin és a Tabán mozik adnak otthont, de a szegedi Belvárosi moziban és a debreceni Apolló moziban is vetítik a fesztivál több filmjét – mondta el a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

Gian Luca Borghese hangsúlyozta, hogy a programba csak a legfrissebb olasz filmekből válogattak, így olyan filmeket is műsorra tűznek, amelyeket még az olasz közönség sem láthatott.

Gian Luca Borghese nagyon fontosnak nevezte a több vetítést követő közönségtalálkozókat, hiszen a magyar nézők ezek során személyesen is megismerhetik a bemutatott filmek rendezőit, színészeit. Idén öt alkotó, köztük Daniele Luchetti látogat el Budapestre.

Mint hozzátette, a magyar filmforgalmazókkal mára sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, így több film a fesztivált követően is látható lesz a magyar mozikban.

A MittelCinemaFest idei nyitófilmje, az Oscar-díjas Paolo Sorrentino legújabb munkája, a Silvio Berlusconi világát megidéző Loro (Silvio és a többiek) lesz. Böszörményi Gábor, a nagyszabású filmdrámát forgalmazó Mozinet vezetője közölte: az új Sorrentino-filmet december 20-ától vetítik a magyar mozik.

Giovanni Cataluccio és Michele Sitá, a MittelCinemaFest magyarországi koordinátorai kiemelték, hogy vígjátékok és tragédiák, nagy nevek és fiatal rendezők alkotásai egyaránt szerepelnek a programban.

A nyitófilm után Edoardo De Angelis megrázó drámája – Il vizio della speranza (Éltető remény) – szerepel a programban, majd pénteken Matteo Garrone Dogman című filmje kerül a vásznakra, amely Olaszországot képviseli a 2019-es Oscar-versenyben.

Szombaton érkezik Daniele Lucchetti Io sono Tempesta (Én vagyok a vihar) című filmje magyarországi bemutatójára. Szintén jelen lesz L’ospite (A vendég) című vígjátéka vetítésén Duccio Chiarini rendező, majd a L’uomo che compró la luna (A férfi, aki megvette a Holdat) bemutatóján Paolo Zucca rendező és a főszereplő, Jacopo Cullin is tiszteletét teszi. Szintén a rendező, Emanuele Scaringi jelenlétében vetítik a La profezia dell’armadillo (A tatu jóslata) című képregény-adaptációt.

A vasárnap esti vetítésen egy vígjátékot láthat a magyar közönség: Gianni Zanasi Troppa grazia (Lucia látomásai) című filmjét, a főszerepben Alba Rohrwacherrel. A program egyetlen dokumentumfilmje, Stefano Savona La strada dei Samouni (A Számúni-család útja) című munkája lesz, amely a 2018-as cannes-i filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját nyerte.

Capri-revolution című filmjében Mario Martone rendező a 20. század eleji Caprira repíti a nézőt, a Sconnessi (Offline) pedig egy könnyed komédia napjaink világáról.

A program két utolsó filmje fiatal rendezők alkotása: a D’Innocenzo-testvérek filmdrámája – La terra dell’abbastanza (Peremélet) – után az idei felhozatal egyetlen női rendezője, Letizia Lamartire mutatkozik be személyesen is. Saremo giovani e bellissimi (Fiatalok és gyönyörűek leszünk) című játékfilmje egy anya és fia konfliktussal teli kapcsolatának története.

Minden filmet olasz nyelven, magyar felirattal vetítenek, a filmek többségének angol felirata is lesz. A MittelCinemaFest teljes programja a https://iicbudapest.esteri.it/ honlapon érhető el.

(MTI)

 

Előző sztori

Könyvárverést rendeznek Szegeden

Következő sztori

Csongrádban is kezdetét vette a Társasházak napja

Legutóbbi hasonló cikkek