Világtükör

Robbanásközeli a helyzet a görögországi Számosz szigetén a migránsáradat miatt

Robbanásközeli a helyzet a görögországi Számosz szigetén a migránsáradat miatt

2018. november 20., kedd
Robbanásközeli a helyzet a görögországi Számosz szigetén a migránsáradat miatt

Robbanással fenyeget a görög Számosz szigetén kialakult migrációs helyzet – figyelmeztetett Níkosz Katrakaszosz regionális kormányzó Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszternek címzett keddi üzenetében.

"

Ha nem cselekszünk azonnal, a helyzet kikerül az ellenőrzésünk alól

" – írta Katrakaszosz. Hangsúlyozta, hogy a téli hónapokban lehetetlen lesz elhelyezni a szigeten tartózkodó mintegy ötezer menedékkérőt egy olyan létesítményben, amelyet csak hétszáz ember elszállásolására terveztek. A regionális kormányzó felhívta a figyelmet arra is, hogy már az első esőzés gondokat okozott, s most viharokkal és hideggel érkezik a téli idő. Katrakaszosz felszólította a menekültügyért felelős minisztert, hogy haladéktalanul teljesítse a kormány ígéretét és szállíttassa az embereket a görög szárazföldre. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincsen tovább – írta tovább üzenetében. Kiemelte: mindenek előtt a gyermekek szenvednek az embertelen körülmények miatt, de a szigetlakók számára is vállalhatatlanná vált a helyzet. A görög égei-tengeri szigeteken, a többi között Számoszon, Híoszon és Leszboszon jelenleg mintegy húszezer menekült és migráns tartózkodik túlzsúfolt befogadóközpontokban, s várja menedékkérelme elbírálását. A rossz körülmények miatt a feszültség egyre nő mind a táborokban, mind a migránsok és a helyi lakosok között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.