Írjon nekünk

Világtükör

Nicolas Sarkozy a migrációról: Orbán Viktort sokan bírálták, de egy év múlva tíz ország követte a példáját

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Egész Franciaországban nagy esemény, ha a volt köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy interjút ad, most a Le Point hetilapnak nyilatkozott. A szó valódi értelmében nagyinterjút adott, mind hatásában, mind terjedelmében – 16 oldalon kérdezte négy újságíró. Az V. köztársaság (tehát az elmúlt 60 év) egyik legkiválóbb konzervatív politikusa kifejti véleményét a világpolitika és az európai politika legfontosabb kérdéseiről, és persze Macronról is. A volt köztársasági elnök rendkívül pozitívan beszél a magyar miniszterelnökről, Orbán Viktorról.

Angela Merkel migránspolitikáját bírálja Sarkozy az interjúban, és arról beszél: Orbán Viktort sokan bírálták, amikor nem engedte be az országába a migránsokat, amikor kerítést emelt, viszont egy év múlva már tíz másik ország követte a példáját. Miközben azt mondták, ne legyen határkerítés, Brüsszel Erdogannak pénzt ad azért, hogy legyen kerítés, ne engedje ki a migránsokat.

A Jobbikra utalva Sarkozy azt mondja, hogy Orbán Viktor fő ellenfele Magyarországon a szélsőjobb. Európa válsága kapcsán a volt köztársasági elnök megjegyezte, hogy “még csak az elején vagyunk, és abból, ami ránk vár, abból még semmit sem láttunk“.

Leginkább a brexitet emeli ki, azt, hogy miközben Európa második legnagyobb gazdaságát veszítjük el, “bennünket csak egy dolog érdekel: a válás feltételei“, és fel se tesszük azt a kérdést, hogy elkerülhető a válás. “Meggyőződésem, hogy igen” – összegzi álláspontját Nicolas Sarkozy. Azt is hozzáteszi, hogy a britek elégedetlenek azzal, ahogy Európát ma irányítják.

Az európai uniós választásokról kifejti, hogy az igazi cél egy új európai uniós szerződés lenne, amely a jövő szempontjából gyökeresen megváltoztatná a játékszabályokat. Így aztán a briteknek is el lehetne mondani, hogy “visszautasítottátok, hogy a régi, öreg EU-val együttműködjetek, most építsük fel együtt a jövőt“. Kevesebb, de jobban látható európai uniós hatáskörökkel.

A demokrácia válságával kapcsolatban úgy látja, hogy hibás az “egyenlőség” szó értelmezése, mert az “egyenlősdiséghez”, az “egalitárizmushoz” és a “kiegyenlítéshez” vezet, ennélfogva a vezető szerep is kifogásolandó, sőt, illegitimmé válik. Ehhez képest egy ország irányításához kell egy vízió, egy vezető, aki ezt megtestesíti, és időre is szükség van.

A mai demokratikus berendezkedés nem ad megfelelő időt, nem tolerálja a vezető szerepet, amely a rosszul értelmezett egyenlőség (egyenlősdi) miatt nem minősül legálisnak. Ez hiba. Sarkozy álláspontja lényegében üzenet a teljes bukott szocialista-liberális politikai elitnek, hiszen azon az oldalon már régóta nincs sem vízió, sem karizmatikus, hiteles vezető, sem Franciaországban, sem – mondjuk – Nagy-Britanniában, de persze Magyarországon sem.

Migránsválság: még semmit sem látunk abból, ami ránk vár

A migránsválságról elmondta, hogy még semmit sem láttunk abból, ami ránk vár. A migránskérdés nem rendezhető egy ismeretlen (európai uniós) politikussal, akinek nincs legitimitása. Sarkozy itt arra gondolhat, hogy az európai bizottság soha meg nem választott politikusainak, biztosainak, vezetőinek nincs a néptől kapott felhatalmazásuk arra, nincs legitimitásuk ahhoz, hogy ebben a kérdésben döntsenek.

A radikális iszlám ellen harcolni kell

Egy, az európai belügyminiszterekből álló európai kormánynak kellene ebben dönteni, akik választanának maguk közül egy elnököt demokratikus módon, és ezt be kellene kapcsolni a Frontex munkájához. A radikális iszlamizációval kapcsolatban kifejtette, hogy “a szélsőséges iszlámmal nem folytatunk párbeszédet, hanem harcolunk ellene“. Nem fogadható el a nők másodrangú állampolgárrá történő minősítése, az integráció megtagadása és annak elutasítása, ami nekünk a legfontosabb. Ebben a kérdésben “még mindig túlságosan naivak és gyengék vagyunk“.

Az olasz miniszterelnök-helyettessel, Salvinivel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet a volt köztársasági elnök, hogy be kellene fejezni a populizmus emlegetését, és meg kellene érteni az olasz nép dühét és frusztrációit, és azokat pozitív energiává átalakítani. Egy esetleges olasz pénzügyi válság egész Európára rossz hatással lenne.

(Origó)

Világtükör

Betiltották a tapsolást Oxfordban, mert sértő!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mégpedig a siketeket sérti – vélik az ötletadók, akik tapsolás helyett a jelnyelven tapsolást vezették be. De mi lesz a vakokkal???

Tovább olvasom

Világtükör

Késes támadás Párizsban: rendőröket szúrtak meg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Sajtóhírek szerint legkevesebb négy rendőr életét vesztette, a támadót – aki irodai alkalmazottként dolgozott a kapitányságon – lelőtték.

Tovább olvasom

Világtükör

Újra van saját, tengeri kikötője Magyarországnak!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/h. kovacs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Utoljára ilyen Trianon előtt volt. Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot vásárolt és épít az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára.

Tovább olvasom

Aktuál