Világtükör

Névtelen ENSZ UNHCR-EU bankkártyát használnak a migránsok a Balkánon

Névtelen ENSZ UNHCR-EU bankkártyát használnak a migránsok a Balkánon

2018. november 4., vasárnap
Névtelen ENSZ UNHCR-EU bankkártyát használnak a migránsok a Balkánon

A migrációt részben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és Brüsszel szervezi és finanszírozza. Erre bizonyíték, hogy a migránsoknál olyan bankkártya van, amelyen nincs név. Ezekre a kártyákra havonta érkezik pénz, és Görögországban állítja ki azokat az illetékes hatóság. A pénz közvetlenül az uniótól és NGO-któl érkezik, de Soros György migránspárti milliárdos is dollármilliókkal szállt be a migránsok fizetésébe - írja az Origó a Nova24TV információi alaján.

Ahogyan a SzegedMa elsőként megírta, a röszkei csatára emlékeztető válsághelyzet alakult a dél-nyugat Balkánon

az utóbbi hetekben

. Most az Origó a szlovén Nova24TV információi alapján azt írta,

újabb megerősítést nyert a tény, hogy a migrációt legalább részben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Európai Unió szervezi és finanszírozza.

A szlovén Nova24TV rendezője megdöbbent azon, hogy a migránsoknál található egy névtelen bankkártya, azaz amelyen nincs név, ellenben van rajta egy UNHCR és egy EU-logó is. Ez a magyarázat arra, hogy az illegális bevándorlók hogyan finanszírozzák az itteni életmódjukat, miközben Bosznia-Hercegovinában várakoznak, de folytatnák útjukat Nyugat-Európába – olvasható a riportban.

Pénz az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Ügynöksége által kiadott bankkártyák segítségével

A Nova24TV egy névtelen horvát rendőrre hivatkozik, aki közölte, hogy egyes migránsoknál olyan bankkártyák vannak, amelyeken nincsenek nevek. Azok a bevándorlók, akiket néhány nap vagy héten belül elkapunk és visszatérítünk, ismét megpróbálnak betörni Horvátországba - mondta a tiszt. - Néhányan nagyon rossz helyzetben vannak, de sokakon új cipő, új ruha van, és drága okostelefonjaik vannak.

"Többeknél is találtunk bankkártyákat nevek nélkül, csak számokkal. Rendszeresen az ATM-ek pénzét használják, de nem tudjuk, ki fizeti őket"

- mondta a horvát rendőr. Ninoslav Vucetic, a Nova24TV rendezője egy fotót is nyilvánosságra hozott a névtelen bankkártyáról.

A kártya létezik és nem is titkolják

Az Origo is utánanézett a rejtélyes, névtelen EU és UHNCR-es logóval ellátott bankkártyának, és a program, illetve a blanketta bankkártya valóban létezik, arról bárki meggyőződhet,

íme a link

. A Menekültügyi Főbiztosság honlapja beszámol arról, hogy GREECE CASH ALLIANCE (GCA) programot a UHNCR és négy másik szervezet, többek közt az Európai Unió Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóság (ECHO) hozta létre, és

az Európai Bizottság finanszírozza természetesen az európai adófizetők pénzéből.

A bankkártya kibocsátásának nincs semmilyen különös feltétele, csak annyi, hogy 2015. január elseje után érkezzen az illető Görögországba. Hogy egy bevándorló regisztrálja magát a görög hatóságoknál, vagy az EU fenti Főigazgatóságánál mint menedékkérő, tehát

nem is kell hozzá menekült státusz sem! Az igénylő felé támasztott elvárás csupán annyi, hogy 18 éves elmúlt legyen, és ne legyen alkalmazásban sehol, és ne legyen jövedelme.

Ennyi és máris jöhet az ingyenpénzt biztosító bankkártya. Határidő pedig nincs. Vagyis amíg jól esik nekik, élhetnek a nagylelkű Európai Uniós polgárok pénzén, de csak akkor, ha nem dolgoznak. Az oldalról kiderül az is, hogy 33 ezer Görögországba érkező bevándorlón, valamint azok családtagjaival együtt 46 ezer migránst finanszírozott meg az EU és az ENSZ a fenti blanketta-kártyával 2017-ben. Összesen pedig 57,6 millió eurót (18 milliárd forintot) tervezetett kiosztani a migránsoknak az ingyen kártyával csak 2017-ben az EU.

És mielőtt valaki azon aggódna, hogy esetleg 2018-re megszűnt a program, mindenki megnyugodhat, mert egy augusztusi kiadványból kiderül, hogy

a program elindulása óta már 83 792 magánszemély jutott Brüsszel és a négy másik szervezet által biztosított ingyen pénzhez.

Mivel a kártyák teljesen névtelenek, ezért könnyen elképzelhető, hogy Görögországban feketepiaca alakult ki ezeknek a bankkártyáknak: az a regisztrált menekült, aki kiváltja a kártyáját, ugyanannyi készpénzért tovább is adhatja annak a migránsnak, aki Nyugat-Európa felé tart – hiszen a kibocsájtott kártya névtelen, és garantáltan mindig érkezik rá a havi pénz. Elvileg a kártyákat csak Görögország területén lehet használni, de mint a horvát és a szlovén példa mutatja, ez közelsem így van. Görögországban elsősorban szír, afgán, iraki és iráni bevándorlók vannak. Ezek a migránosok nem kívánnak Görögországban maradni, az uniós ingyen pénz segítségével azonban könnyen továbbállhatnak, és lephetik el Európa azon országait, amelyek ezt hagyják.

Soros György pénze van ezeken a bankkártyákon?

2017-ben a kártyát kibocsátó cég kiadott egy sajtóközleményt, amelyben nyilvánosságra hozta, hogy csatlakozik Soros György Humanity Ventures elnevezésű partnerségi programjához, amelynek célja a veszélyeztetett közösségek - különösen a menekültek és a migránsok - számára a gazdasági és társadalmi fejlődés előmozdítása és felgyorsítása. Soros György a Humanity Ventures-kezdeményezéssel kapcsolatban bejelentette, hogy

500 millió dollárt azonnal elkülönít a magánbefektetéseiből annak érdekében, hogy „előmozdítsa” a migránsok - köztük a menekültek és a befogadó közösségek - előtt álló kihívások kezelését.

A hivatalos indoklás szerint ezek az eszközök - a bejelentett szándék szerint - javítják a migránsok életét, mivel jobb gazdasági és társadalmi kapcsolatokat alakítanak ki a helyi lakossággal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.